Als je een stukadoor nodig hebt, dan heb je een of meerdere muren die moeten worden afgewerkt. Stukadoors werken veel in nieuwbouw-, renovatie- en verbouwprojecten en kunnen je muren weer helemaal glad en netjes maken. Buiten kan de stukadoor je gevel van een pleisterlaag voorzien waarmee je woning er ook aan de buitenkant verzorgd en netjes uit ziet. Het inschakelen van een stukadoor doe je niet zomaar en voor het eindresultaat is het belangrijk dat je deze persoon goed uitkiest. Het onderstaande stappenplan kan je daarbij helpen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: het definiëren van je benodigdheden
Voordat je naar een stukadoor stapt om je benodigdheden te bespreken is het altijd verstandig om jezelf af te vragen wat deze benodigdheden precies zijn. Daarnaast moet de stukadoor weten hoe groot het oppervlak van je muur is. Hoe exacter je kunt omschrijven wat je wilt dat deze persoon doet, hoe beter de offerte is die je zal ontvangen. Daarnaast zal de stukadoor een lagere prijs per vierkante meter vragen als je een grotere klus aan kunt bieden. Als je even door je woning loopt en exact opschrijft welke klussen je hebt, dan kun je alles tegelijkertijd aanbieden en zo geld besparen. Onderstaand vind je enkele voorbeelden van wat de stukadoor voor je kan doen.
- Buitenstukwerk: je kunt je gevel laten bekleden met een sierpleister, zoals schuurwerk en spachtelputz.
- Binnenstukwerk: binnen kan een stukadoor verschillende technieken uitvoeren om jouw muren weer glad te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan spackspuitwerk, behangklaar stucen, sausklaar stucen, pleisterwerk en raapwerk.
- Sierpleister: wil je een wat apartere afwerking van je muren met daarin een structuur of een patroon verwerkt, dan kun je kiezen voor een sierpleister. Spachtelputz, rustiekputz, granol en schuurpleister zijn hier goede voorbeelden van.
- Specialistische stucmethoden: als laatste zijn er een aantal specialistische stucmethoden die de stukadoor voor je kan uitvoeren. Deze zijn meestal wel duurder, maar geven je muren echt een bijzonder uiterlijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn beton ciré, leemstuc, tadelakt, microcement, microbeton, vrije stuc, stucco lustro, scagliola en sgraffito. Vraag de stukadoor hiernaar, want niet alle stukadoors kunnen deze methoden uitvoeren.
Stap 2: wat is je budget?
In tegenstelling tot een aantal jaren terug zijn er nu geen subsidies meer beschikbaar gemaakt voor dit soort bouwwerkzaamheden in huis. Er is dus geen financiële hulp waar je gebruik van kunt maken voor stucwerk. Je kunt je budget bepalen door te kijken naar hoeveel geld je zelf beschikbaar hebt en hoeveel je eventueel van de bank wilt lenen ervoor. Ben je van plan om een lening te nemen, dan kun je het beste snel een afspraak maken en je mogelijkheden bespreken. Het is belangrijk om vroeg tijdens het proces een budget vast te stellen, zodat alles binnen dit budget kan worden ingepland en uitgevoerd.
Stap 3: een stukadoor vinden
Je weet exact wat je nodig hebt en je weet hoeveel geld je ter beschikking hebt daarvoor. Dat betekent dat je alle informatie bij de hand hebt om een stukadoor in te gaan plannen. Dit doe je door een vergelijking te maken van de verschillende vakmensen in je omgeving en te zien wat zij je kunnen aanbieden. Hier kun je het onderstaande stappenplan voor gebruiken.
- Zoek 3 tot 6 stukadoors uit die jouw werkzaamheden aanbieden.
- Benader deze stukadoors met je lijst van benodigdheden en vraag ze om een offerte.
- Ontvang alle offertes en controleer of deze kloppen en compleet zijn. Vooral het totaalbedrag dat wordt gegeven moet allesomvattend zijn. Controleer ook of de stukadoor een btw gerekend heeft van 9 procent. Dit is een korting die je krijgt over stucwerken als je woning ouder is dan 2 jaar.
- Maak een vergelijking van de offertes en de stukadoorsbedrijven. Kijk dan naar de prijs in combinatie met wat je wordt aangeboden, dus de diensten, de kwaliteit van de materialen, de ervaring van de stukadoor, de garantieregeling, de keurmerken en de klantenservice. Heb je zelf nog punten die je belangrijk vindt, dan voeg je deze hieraan toe.
- Maak een beslissing en kies een stukadoor uit voor jouw werkzaamheden. Neem contact op en plan de klus in.
- Doe een aanbetaling om de offerte te accepteren, indien dit wordt gevraagd.
Stap 4: voor-, tijdens- en na de stucwerken
Je hebt het belangrijkste werk achter de rug en als het goed is heb je een goede, betaalbare en vakkundige stukadoor gevonden die jouw werkzaamheden kan uitvoeren. Dit betekent niet dat je onderuit mag gaan zitten, want er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen voor-, tijdens- en na de stucwerken.
- Voor de stucwerken: zorg ervoor dat alles klaar is voor de stukadoor. Spreek met de buren over je plannen, laat ze een parkeerplaats vrijhouden voor het busje van het stucbedrijf, ruim de tuin en je woning op en zorg dat de muren goed te bereiken zijn, vraag vrij van je werk, regel oppas voor je kinderen en leg alle spullen die je niet wilt laten zien buiten zicht.
- Tijdens de stucwerken: terwijl de stukadoor aan het werk is kun je hem of haar koffie en thee aanbieden, kun je toezicht houden en kun je vragen beantwoorden. Als het werk klaar is inspecteer je dit, bespreken jullie de garantieregeling en vraag je naar mogelijke instructies die je moet opvolgen de komende paar dagen. Eventueel kun je dan ook nog een laatste keer de uiteindelijke financiën doorlopen.
- Na de stucwerken: je laat het stucwerk goed drogen en volgt hier de instructies van de stukadoor voor op. Je ontvangt de eindfactuur en als deze correct is betaal je hem. Controleer even of er inderdaad 9 procent btw verrekend is en geen 21 procent. Als laatste kun je nog een online recensie schrijven over de stukadoor voor toekomstige klanten.
Vergelijk offertes
Moet jij op zoek naar een stukadoor voor werkzaamheden aan de muren in jouw woning? Dan kun je hier alvast offertes opvragen bij bedrijven in jouw omgeving. Voeg deze toe aan je marktonderzoek en je vindt ongetwijfeld de beste en meest betaalbare vakman voor de klus.