Als jij bestrating in je tuin of rondom je woning wilt laten leggen, dan heb je de hulp van een stratenmaker nodig. Misschien twijfel je nog, omdat je niet zeker bent of dit het goede moment is om hieraan te beginnen. Het kan in dat soort situaties erg verhelderend werken als je de plus- en minpunten tegen elkaar afstreept. Wij hebben hier de voor- en nadelen voor het laten leggen van bestrating op een rijtje gezet.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen
In de meeste gevallen is het niet erg moeilijk om de voordelen van bestrating op een rijtje te zetten. Dit zijn stuk voor stuk redenen waarom je in eerste instantie het idee kreeg om dit te laten doen. Het onderstaande lijstje licht dit verder toe.
- Gebruiksgemak: een nieuwe oprit geeft je een plek aan huis waar je je auto kunt parkeren. Een mooi terras geeft je de mogelijkheid om buiten te zitten en tijdens het goede weer optimaal van je tuin te genieten. Met een pad naar je tuinhuisje hoef je niet meer over het gras of door de modder te lopen voordat je er komt.
- Toegankelijkheid: bestrating is gemakkelijker te belopen dan bijvoorbeeld gras of zand. Als je bestrating aan laat leggen rondom je woning, dan maak je deze een stuk gemakkelijker toegankelijk. Dit is handig, maar soms ook noodzakelijk. Als jij of iemand in jouw huishouden in een rolstoel zit, met krukken loopt, ouder wordt of slecht ter been aan het worden is, dan maak je de tuin voor deze persoon aanzienlijk gemakkelijker begaanbaar.
- Mooi: een goed aangelegd stukje bestrating zal je tuin verrijken. Met een pad van natuursteen, een terras van klinkers of een moderne zitplek van betonnen tegels, kun je je tuin aanzienlijk verfraaien. Ook paadjes of terrassen met een houten bestrating kunnen erg mooi zijn.
- Indrukwekkend: een goed aangelegde oprit en een mooi gelegd terras zullen direct indruk opwekken bij bezoekers. Dit is natuurlijk leuk om te horen, maar als je van plan bent om je woning te verkopen kan je bestrating een echt verkooppunt worden.
- Meerwaarde woning: met een goed onderhouden tuin zal je woning meer waard worden. Potentiële kopers voelen zich direct aangetrokken tot een terras en gaan al fantaseren over zomerdagen buiten met familie, vrienden en lekker eten. Ook zullen ze blij zijn als ze een goede oprit zien waar ze de auto veilig kunnen parkeren.
- Veelzijdig: er zijn een groot aantal materialen te vinden die kunnen worden gebruikt voor het bestraten van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen, gebakken klinkers, betonnen tegels, grind en hout. Onder deze opties heb je dan ook weer vele varianten, bijvoorbeeld met betrekking tot de kleur of de stijl. Er is voor elke tuinstijl wel een mooie soort bestrating te bedenken, of deze nu klassiek, landelijk of modern is.
De nadelen
Deze voordelen spreken voor zich en waarschijnlijk heb je zelf ook nog wel het één en ander bedacht over waarom nieuwe bestrating voor jou nu perfect zou zijn. Het is dan altijd ook goed om te kijken wat de nadelen van jouw situatie zijn, zodat je je ook hierop kunt voorbereiden. Als de nadelen te zwaar wegen voor je, dan kan dit een reden zijn om de werkzaamheden nog even uit te stellen.
- Duur: stratenmakers vragen gemiddeld een bedrag van €40 per vierkante meter. Kies je een goedkoper materiaalsoort dan is dit minder, maar kies je een duur materiaal dan is dit meer. Natuursteen, hout en gebakken klinkers zijn allen erg mooi, maar kosten ook het meeste. Betonnen tegels of stenen zijn goedkoper en je hebt dan ook erg veel keuze, maar deze gaan wel minder lang mee. Voor het laten leggen van 10 vierkante meter bestrating betaal je dus gemiddeld al €400.
- Lastig zelf te doen: je kunt besluiten om de bestrating zelf te leggen en in principe kun je zo veel geld besparen. Bestraten is echter wel een vrij specialistische klus en doe je dit verkeerd dan kan je bestrating gaan verzakken of uit elkaar vallen. Heb je dit zelf gelegd, dan heb je geen garantieregeling om op terug te komen. Daarnaast is het leggen van bestrating ook zwaar en gebruik je bewegingen die niet natuurlijk zijn. Je zou eventueel kunnen proberen om zelf een paadje te leggen, maar als je geen ervaring hebt, dan is het beter om het leggen van grote stukken bestrating toch uit te besteden.
- Geen subsidie: voor het leggen van bestrating krijg je geen subsidie meer. Voorheen werden dit soort werkzaamheden nog wel financieel gesteund door de overheid, maar tegenwoordig zijn al deze subsidies weggevallen. De kosten zijn dus volledig voor jou.
- Overlast: het leggen van jouw bestrating kan in sommige gevallen meer dan een week in beslag nemen. Tijdens deze week zijn er de hele dag mensen rondom je woning die je waarschijnlijk niet goed kent. Dit levert overlast op, omdat je dagelijkse ritme wordt verstoord. Ook kunnen de buren last krijgen van de werkzaamheden en het is dus altijd verstandig om hen van tevoren van je plannen in te lichten.
- Slecht werk: als laatste is het altijd mogelijk dat je een stratenmaker inhuurt die geen goed werk aflevert. Het is lastig om vakmanschap te toetsen voordat je met iemand samen hebt gewerkt. Dek jezelf dus altijd in en kies een specialist met een goede garantieregeling en kwalitatieve keurmerken.
Vergelijk offertes
Heb jij een stratenmaker nodig voor werkzaamheden in jouw tuin? Dan kun je via ons de exacte prijzen opvragen en een betrouwbare specialist aanwijzen. Onze vrijblijvende vergelijkingstool staat tot je beschikking zodat je snel offertes op kunt vragen bij verscheidene stratenmakers in jouw regio.