Het bestrijden van ongedierte moet natuurlijk in effectief zijn. Het is de bedoeling dat je direct van je probleem wordt afgeholpen en dat de vervelende beestjes nooit meer terug komen. Het inplannen van een dergelijke klus moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Heb jij problemen met ongedierte en weet je niet waar je moet beginnen? Onderstaand stappenplan kan je helpen bij het inplannen en afhandelen van de klus.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: het probleem in kaart brengen
Uiteraard laat je de uiteindelijke inventarisatie van het probleem door de specialisten uitvoeren, maar het kan geen kwaad om voor jezelf ook alvast enkele zaken op te schrijven. Natuurlijk zal je moeten aangeven welk ongedierte je hebt en in Nederland zijn er een aantal gangbare mogelijkheden, zoals pissebedden, muizen en ratten, bedwantsen, houtwormen, boktorren, mollen, wespen, vlooien, fruitvliegjes, vliegen, zilvervisjes en kakkerlakken. Als je niet weet welk ongedierte het is, probeer er dan een foto van te maken. Lukt dit niet, dan is dat ook niet erg, want een specialist zal je na een inspectie exact kunnen vertellen wat je probleem is.
Stap 2: waarom komt het ongedierte naar je woning?
Het is ook niet verkeerd om jezelf alvast af te vragen wat jouw woning zo aantrekkelijk maakt voor het ongedierte. Zo is een hoge luchtvochtigheid vaak iets dat zilvervisjes, kakkerlakken, knaagdieren en pissebedden aantrekt. Liggen er veel etensresten buiten, in je keukenkastjes of ergens anders in huis, dan zullen knaagdieren, vliegen en fruitvliegjes hier direct op afkomen. Ook scheuren en kieren in de gevel geven het ongedierte een manier om binnen te komen en de warmte van jouw woning op te zoeken. Je kunt deze oorzaken alvast aanpakken, zodat je je woning zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor de beestjes.
Stap 3: zelf proberen je ongedierte te bestrijden
Als jouw probleem met ongedierte nog klein is, zou je kunnen overwegen dit zelf te bestrijden. Je kunt hier bestrijdingsmiddelen voor kopen in de winkel en online is er ook voldoende informatie te vinden over hoe je dit kunt doen. Doe dit echter alleen als je probleem niet te groot is en als het niet gevaarlijk is om het ongedierte te verwijderen. Een wespennest, bijvoorbeeld, laat je beter door de professionals met de juiste bescherming weghalen. Voer de bestrijding uit en monitor de situatie nauwgezet. Zie je weer uitwerpselen, sporen, knaagschade of de beestjes zelf, schakel dan direct een specialist in. Het meest ongedierte plant zich razendsnel voort.
Stap 4: spreek met de buren
Om een goed idee te krijgen van de omvang van het probleem kun je je buren aanspreken en hen vragen of ze ook ongedierte in huis hebben. Is dit zo, dan kun je door de klus samen aan te bieden vaak korting krijgen.
Stap 5: een ongediertebestrijder vinden
De volgende stap is het inschakelen van de professionals. Zoek 3 tot 6 bedrijven uit je omgeving op die de klus voor je zouden kunnen doen. Je kunt ze nu ook een uitgebreide omschrijving geven van wat jij bij je thuis hebt aangetroffen. Ze zullen dan langskomen om de situatie te inspecteren en een plan van aanpak voor te stellen. Doe dit voor alle bedrijven die je gebeld hebt. Dit is even werk, maar zal dit uiteindelijk meer dan waard zijn. De bestrijders zullen je een offerte sturen met de plannen die ze voorstellen om jouw probleem met ongedierte op te lossen. Als je alle offertes ontvangen hebt maak je een vergelijking en kies je de bestrijder die het beste plan voorstelt voor de meest gunstige prijs. Dit is dus niet altijd het goedkoopste voorstel dat je hebt gehad. Je kunt de klus nu inplannen en een datum vastzetten.
Stap 6: enkele voorbereidingen
Nu de klus is ingepland kun je nog enkele taken uitvoeren. Zo zal je waarschijnlijk vrij moeten vragen van je werk op de dag dat de ongediertebestrijders langskomen. Ook is het verstandig om kinderen en huisdieren naar een oppas te sturen. De middelen die worden gebruikt zijn erg giftig. Als je weet waar de ongediertebestrijder gaat werken, dan kun je deze ruimte leeghalen of het meubilair aan de kant schuiven en er zorg voor dragen dat de specialisten vrije toegang hebben. Als laatste leg je je waardevolle bezittingen en je persoonlijke spullen nog even weg.
Stap 7: tijdens de werkzaamheden
De dag van de werkzaamheden is aangebroken. Je ontvangt de ongediertebestrijders en biedt ze een kopje koffie aan. Ze zullen je duidelijke instructies geven over wat je wel en niet kunt doen en voor je eigen veiligheid is het erg belangrijk dat je deze serieus neemt. Terwijl de bestrijders aan het werk zijn kun je dan ook nog weinig doen. Houd toezicht en beantwoord vragen totdat de specialisten klaar zijn. Voordat ze weggaan trek je ze nog even aan de jas en vraag je ze over de oorzaak van het ongedierte en de maatregelen die je kunt nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ook vraag je naar de garantieregeling, eventuele instructies die je nu moet opvolgen en een mogelijke controle.
Stap 8: na de bestrijding
Nadat de bestrijding is uitgevoerd houd je de situatie nauw in de gaten en als je vermoed dat het ongedierte terug is, bel je direct met het bestrijdingsbedrijf. Het kan altijd zijn dat er een tweede behandeling nodig is. Je zal de eindfactuur ontvangen en als deze klopt betaal je hem. Ook is dit het moment om de reden voor het ongedierte aan te pakken, zoals vochtproblemen, een composthoop of een vuilnisbak buiten. Heb je problemen met vlooien laat je dieren dan met regelmaat behandelen. Als laatste kun je nog een online recensie schrijven over het bestrijdingsbedrijf voor toekomstige klanten.
Vergelijk offertes
Een goede ongediertebestrijder vind je gemakkelijk hier, als je onze vergelijkingstool gebruikt. Je vult dan een omschrijving van je probleem in en ontvangt snel enkele offertes van betrouwbare specialisten. Deze vergelijk je zodat je de beste prijs en de meest vakkundige specialist kunt aanwijzen.