Het bestrijden van ongedierte kun je meestal het beste door een professioneel bedrijf laten doen. Alleen als het probleem nog klein is, zijn de bestrijdingsmiddelen die je in de winkel kunt kopen voldoende om je van je ongedierte af te helpen. Bestrijders hebben betere middelen die niet mogen worden verkocht omdat ze alleen door iemand met een certificering mogen worden toegepast. Een dergelijk probleem vergt een goede aanpak en dat betekent een complete planning. De onderstaande checklist is samengesteld zodat je niets vergeet.
Inhoud van dit artikel:
Check 1: welk ongedierte heb je?
De eerste stap is het definiëren van je probleem. Er zijn een groot aantal soorten ongedierte waar je last van kunt hebben en die een grote overlast kunnen bezorgen. In Nederland worden de volgende gangbare soorten ongedierte regelmatig aangetroffen en bestreden.
-
Muizen.
-
Ratten.
-
Mollen.
-
Wespen.
-
Vliegen.
-
Zilvervisjes.
-
Kakkerlakken.
-
Pissebedden.
-
Fruitvliegjes.
-
Bedwantsen.
-
Houtworm.
-
Mieren.
-
Boktor.
-
Vlooien.
-
Iets anders, namelijk…
Check 2: wat is de oorzaak van het probleem?
Ongedierte komt om verschillende redenen je woning binnen. Soms heb je dit niet in de hand, maar er zijn andere oorzaken die je wel alvast kunt aanpakken.
-
Vochtproblemen: zilvervisjes, pissebedden en kakkerlakken houden van een hoge luchtvochtigheid.
-
Etensresten: slingert er bij jou veel eten rond, heb je een vuilnisbak buiten staan of liggen er etensresten in je keukenkastjes? Hier voelen vliegen, fruitvliegjes, muizen en ratten zich toe aangetrokken.
-
Huisdieren: de meest belangrijke reden voor vlooien in huis zijn huisdieren. Zorg er dus voor dat je deze regelmatig een behandeling geeft.
-
Een defecte gevel: als jouw gevel veel kiertjes en gaatjes heeft, dan kan ongedierte gemakkelijk naar binnen komen. Door deze af te dichten kun je ze deze toegang ontnemen.
Check 3: eerst zelf proberen?
Je kunt altijd eerst zelf proberen om je probleem op te lossen. Dit kan soms succesvol zijn, vooral als het ongedierte nog in kleine getalen aanwezig is.
-
Onderzoek online wat je kunt doen om de beesten te ontmoedigen bij je binnen te komen.
-
Koop een bestrijdingsmiddel in de winkel specifiek voor jouw ongedierte.
-
Doe de bestrijding zelf en voer de nodige maatregelen uit zodat het ongedierte zich niet meer tot jouw woning aangetrokken voelt.
-
Houd de situatie nauw in de gaten. Zo gauw het ongedierte weer terug komt ga je naar stap 4.
Check 4: een ongediertebestrijder vinden
Je weet wat het probleem is en je kunt het niet zelf verhelpen. In plaats van middeltjes te blijven kopen kun je beter een ongediertebestrijder inschakelen. Dit is dan vaak ook goedkoper. Onderstaande checklist helpt bij het vinden van de beste specialist.
-
Onderzoek welke ongediertebestrijders in jouw omgeving actief zijn en neem contact op met 3 tot 6 bedrijven.
-
Leg ze het probleem voor en nodig ze uit voor een kennismakingsgesprek.
-
De ongediertebestrijders komen langs om de situatie te analyseren en een plan van aanpak voor te stellen. Vraag ze om dit in offertevorm samen te vatten.
-
Verzamel alle offertes en maak een vergelijking.
-
De bestrijder met het beste plan voor de laagste prijs is dan de winnaar.
-
Plan de bestrijding in.
Check 5: voor de bestrijding aan
Nu de klus ingepland is heb je een aantal dingen te doen.
-
Vraag vrij van je werk.
-
Regel opvang voor je kinderen en voor je huisdieren. Er zal met gevaarlijke stoffen gewerkt worden.
-
Zorg ervoor dat de te behandelen plekken goed bereikbaar zijn en schuif eventueel meubilair uit de weg en/of dek het af.
-
Spreek met de buren over je probleem. Misschien hebben zij ook last van ongedierte en kan de bestrijder daar ook aan het werk.
-
Leg al je persoonlijke bezittingen en ook je waardevolle spullen uit het zicht.
Check 6: tijdens de bestrijding
De dag van de bestrijding is aangebroken. De specialisten hebben gemakkelijk toegang tot de ruimte waar het ongedierte zich bevindt. Je kunt no nog enkele taken op je nemen.
-
Bied de bestrijders wat te drinken en een koekje aan.
-
Houd toezicht en houd je aan de instructies van de bestrijders.
-
Vraag de bestrijders naar de oorzaak van de problemen en hoe je dit het beste kunt verhelpen.
-
Vraag de bestrijders wat de vervolgstappen zijn.
-
Bespreek de garantieregeling die je ontvangt over de uitgevoerde werken.
Check 7: na de bestrijding
De bestrijding is afgerond. Je kunt nu nog enkele maatregelen nemen om te zorgen dat het ongedierte permanent weg blijft.
-
Pak de oorzaak van het probleem aan, bijvoorbeeld door je kruipruimte te ventileren, door de gaatjes in je gevel te dichten en door geen etensresten meer rond te laten slingeren.
-
Houd de situatie nauw in de gaten.
-
Bel de bestrijder voor een vervolgbehandeling als het ongedierte toch is teruggekomen.
-
Betaal de eindfactuur.
-
Schrijf een online recensie over de ongediertebestrijder voor toekomstige klanten.
Vergelijk offertes
Is het tijd dat jij een ongediertebestrijder moet gaan zoeken voor je probleem? Dan kun je met onze vergelijkingstool in één keer meerdere bestrijders bereiken en tegelijkertijd vragen om een offerte. Doe grondig marktonderzoek en kies de beste bestrijder met de scherpste deal.