Grote klussen vereisen een goede planning en het laten vervangen van je kozijnen is hier geen uitzondering op. Onderstaand stappenplan kan je helpen bij het uitkiezen, bestellen en vervangen van houten kozijnen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: bepaal welk houtsoort je nodig hebt
Er is een manier waarop je vrij gemakkelijk kunt beoordelen welke soorten hout geschikt zijn voor jouw nieuwe houten kozijnen. Dit is belangrijk, omdat niet alle houtsoorten even goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Vraag jezelf eerst af wat de toepassingsklasse is voor jouw hout. Daarna kun je er een houtsoort met de juiste duurzaamheidsklasse bij zoeken aan de hand van de onderstaande tabel.
- De toepassingsklasse: dit is een beoordelingsschaal die je bepaalt door te kijken naar waar jouw kozijnen aan zullen worden blootgesteld.
- 1: verwarmd.
- 2: onverwarmd.
- 3: beschut.
- 3: zware blootstelling.
- 3(e): extreme blootstelling
- De duurzaamheidsklasse: met deze schaal wordt aangeduid hoe lang een houtsoort onder bepaalde omstandigheden kan overleven zonder te beschadigen. Het hout wordt dan in onbewerkte vorm op de grond gelegd en er wordt gekeken wanneer het hierop gaat reageren.
- 1: het hout is na 25 jaar nog steeds onbeschadigd.
- 2: het hout begint te beschadigen tussen 15 en 25 jaar blootstelling.
- 3: het hout begint te beschadigen tussen 10 en 15 jaar blootstelling.
- 4: het hout begint te beschadigen tussen 5 en 10 jaar blootstelling.
- 5: het hout begint te beschadigen voordat 5 jaar blootstelling is bereikt.
- Het houtsoort: nu kun je door onderstaande tabel raad te plegen zelf bepalen welke houtsoort, of welke houtsoorten, het beste zijn voor jouw nieuwe kozijnen.
Duurzaamheidsklasse | Toepassingsklasse | Hardhout | Zachthout |
1 | 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) | Afzelia | Robinie |
2 | 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) | Merbau, Meranti, Mahonie, Eiken | Robinie |
3 | 1, 2, 3, 3.3 | Meranti, Mahonie | Lariks |
4 | 1, 2, 3, 3.3 | Meranti | Vuren, Grenen, Lariks |
5 | 1, 2 | Vuren, Grenen |
Stap 2: wat heb je verder nodig en wat is je budget?
Nu je weet welke houtsoorten je kunt gaan gebruiken is het tijd om je klus verder invulling te geven. Dit doe je door je benodigdheden te omschrijven, door te bepalen welke andere diensten je wilt afsluiten en door een budget samen te stellen. Je kunt dan proberen de onderstaande vragen alvast te beantwoorden.
- Hoeveel kozijnen heb je nodig en wat zijn de afmetingen?
- Welke ramen wil je in de kozijnen laten zetten?
- Welk type glas wil je laten gebruiken?
- Welke kleur wil je aan de kozijnen geven?
- Welke extra opties heb je nodig?
- Welke diensten wil je uitbesteden en wat wil je zelf doen?
- Wat is je budget?
Stap 3: een leverancier vinden voor je houten kozijnen
Je kunt nu op zoek gaan naar een geschikte leverancier voor je houten kozijnen. Deze vind je door een vergelijking te maken. De beste manier om dit te doen is door een aantal showrooms te bezoeken en daar met vertegenwoordigers te praten. Bekijk de kozijnen en bepaal voor jezelf welke je het mooiste vindt. Maak een lijstje van 3 tot 6 mogelijke kandidaten en laat deze een offerte voor je opstellen. Wees zo specifiek mogelijk en gebruik alles wat je bij stap 2 hebt opgeschreven. De offertes die je krijgt zijn op die manier zo realistisch mogelijk. Verzamel de offertes en vergelijk ze met elkaar. Vergeet dan niet ook belangrijke punten zoals de garantieregeling, de keurmerken, de voorgestelde diensten en de klantenservice mee te nemen. Nu kun je beslissen welke leverancier voor jou het beste is en kun je deze benaderen. Je plaatst de bestelling, je doet een aanbetaling en je prikt een datum voor de werkzaamheden.
Stap 4: enkele voorbereidende taken
Om jezelf en je huishouden voor te bereiden op de komende werkzaamheden kun je zelf alvast het één en ander doen. Ga bijvoorbeeld naar alle buren en vertel ze over je plannen. Ze kunnen dan alvast rekening houden met mogelijke overlast en ze kunnen op de dagen zelf een parkeerplaats vrij houden voor het busje van de monteurs. Vraag vrij van je werk en regel oppas voor je kinderen. Huur een container, verwijder de huidige kozijnen en laat deze afvoeren om geld te besparen. Zorg ervoor dat het meubilair aan de kant is geschoven en dat de kozijnen goed te bereiken zijn. Als laatste kun je je waardevolle en persoonlijke bezittingen nog even goed opbergen. Nu ben je klaar voor de komst van de monteurs.
Stap 5: het plaatsen en de oplevering
Tijdens de werkzaamheden heb je vrij weinig te doen. Je kunt koffie en thee aanbieden, je kunt vragen beantwoorden en je kunt toezicht houden. De werkzaamheden zelf laat je het beste over aan de specialisten. Als de kozijnen eenmaal geplaatst zijn kunnen jullie de oplevering doen. Je inspecteert de kozijnen dan nauw op beschadigingen en krasjes, je kijkt of ze goed werken en of ze op slot kunnen. Als alles naar wens is teken je het opleveringsdocument. Voordat de monteurs weggaan, kun je ze nog vragen naar de garantieregeling en de bijbehorende documenten, kun je de uiteindelijke financiën bespreken en vraag je naar mogelijke instructies. Ook kun je vragen naar de opties om bij hen een onderhoudscontract af te sluiten, mocht je dit willen.
Stap 6: de afronding
De kozijnen zijn geplaatst en je hebt ze in gebruik. Er moeten nog wel een paar dingen gebeuren voor dat deze volledig is afgerond. Je zal het laatste nog uitstaande bedrag moeten betalen aan de leverancier. Als je de eindfactuur ontvangt, controleer deze dan eerst even zodat je zeker weet dat alles klopt. Ook kun je een recensie schrijven over de leverancier. Dit is handige informatie voor toekomstige klanten. Nu is de klus afgerond en kun je de rest van je leven genieten van je mooie nieuwe houten kozijnen.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je helpen bij het marktonderzoek en bij het vinden van de goedkoopste en meest vakkundige leverancier. Als je onze vergelijkingstool gebruikt ontvang je snel een aantal vrijblijvende offertes die je toevoegt aan je vergelijking.