Het is een welbekend feit dat je geld kunt besparen als je je woning beter isoleert. De gevel is het oppervlak waar je veel warmte verliest en waar je ook grote besparingen kunt verwachten. Het isoleren van een slecht- of niet geïsoleerde gevel is dus zeker financieel een goed idee, maar je zal er ook milieuvriendelijker van worden. Ga je op zoek naar informatie omtrent gevelisolatie, dan zal je zien dat er online erg veel te vinden is. Wij helpen je hier het kaf van het koren te scheiden door je bewust te maken van de valse vooroordelen die je dan mogelijk tegenkomt.
Inhoud van dit artikel:
Iedere spouw kan worden geïsoleerd
Als jouw woning een spouwmuur heeft, dan heb je geluk. Door je woning via de spouw te isoleren kun je op de goedkoopste manier je gevel isoleren. Het is echter niet zo dat alle spouwmuren hier geschikt voor zijn. Sommige spouwen bevatten spouwankers en cementbaarden en deze kunnen voor koudebruggen zorgen. Deze koudebruggen kunnen grote vochtproblemen veroorzaken en dan is het soms het beste om de spouw verder met rust te laten. In andere gevallen kan de spouw eerst onder handen genomen worden voordat het isolatiemateriaal geplaatst wordt. En ook al kunnen smalle spouwen ook gewoon worden geïsoleerd, er zal dan geen hoge isolatiewaarde gerealiseerd kunnen worden. Soms is het dan beter om je energie en geld op een andere manier te besteden.
Er is geen subsidie meer voor gevelisolatie
Er is inderdaad geen landelijke subsidie meer voor gevelisolatie. Dit budget is al een tijdje op en de subsidie loopt nog tot eind 2019. Dit betekent niet dat er geen subsidie voor je is, want het kan erg goed zijn dat jouw gemeente of provincie wel gelden heeft vrijgemaakt voor dit soort particuliere initiatieven. Of dit ook zo is, dat kun je alleen achterhalen als je bij je gemeente of provincie te rade gaat. Het hangt dan helemaal van hen af waar ze besloten hebben hun subsidiebudget aan te besteden.
Voor gevelisolatie is geen vergunning nodig
Voor gevelisolatie is meestal geen vergunning nodig, maar het kan zijn dat je toch naar de gemeente moet om een vergunning aan te vragen. Als je bijvoorbeeld het uiterlijk van je woning sterk verandert, en daarmee het straatbeeld, moet je daar eerst toestemming voor vragen. Ook als jouw woning een Rijksmonument is, dan ben je erg beperkt met wat je wel en niet mag. Als je toch al bij het gemeentehuis bent voor het navragen over een subsidie, doe dan direct navraag over de vergunning die je mogelijk nodig hebt. Zo kan je teleurstelling in de toekomst voorkomen.
Gevelisolatie is duur
Het isoleren van de gevel kan duur lijken, maar het isoleren zelf is meestal niet heel erg duur. Spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld, kost je €20 per vierkante meter en het isoleren van de binnen- en buitenmuren is ongeveer dubbel dit bedrag. Wat het isoleren duur maakt zijn de randwerkzaamheden die nodig zijn. Wil je je buitenmuren bijvoorbeeld laten afwerken met steenstrips, dan zal je hier €100 per vierkante meter extra voor moeten betalen. Sloopwerken vallen soms ook onder de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en dat zijn de uitgaven die de totaalprijs omhooghalen.
Gevelisolatie kun je gemakkelijk zelf
Het is belangrijk dat je niet onderschat hoe specialistisch isolatiewerkzaamheden zijn om uit te voeren. Spouwmuurisolatie kun je eigenlijk sowieso niet zelf, omdat het isolatiemateriaal onder hogedruk de gevel in moet worden gespoten. Het isoleren van de buiten- en binnenmuur kun je zelf doen, maar gaat er iets fout, dan kan dit verregaande gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je weet waar je aan begint, dat je het isolatiemateriaal zorgvuldig uitkiest, dat je het nauwsluitend en luchtdicht aanbrengt en dat je rekening houdt met vochtproblemen. Als er toch iets misgaat, moet je de reparatie zelf bekostigen en als je vochtproblemen veroorzaakt kan dit ernstige schade veroorzaken. Houdt er rekening mee dat je geen subsidie krijgt als je de werkzaamheden zelf uitvoert en dat je geen garantie krijgt als er een probleem is opgetreden.
Ventilatie is niet belangrijk
Net als dat jouw warme winterjas ventilatiegaten heeft, moet je woning nadat deze is geïsoleerd ook goed geventileerd worden. Doe je dit niet, dan gaat je woning ‘transpireren’ en dat resulteert in condensatievocht op de muren en de ramen. Dit vocht kan schimmel veroorzaken en dat levert dan weer onherstelbare vlekken op. Schimmel brengt ook gezondheidsklachten met zich mee. Het is dus beter dat je de lucht in je nieuw geïsoleerde woning goed laat circuleren, zodat het vocht een uitweg heeft en jij frisse lucht kunt inademen. Dit doe je door te investeren in een ventilatiesysteem, door ventilatieroosters te laten plaatsen of door af en toe de ramen even goed tegen elkaar open te zetten. De problemen met condens zullen aanzienlijk minder worden en de lucht in je woning is dan altijd gezond en vers.
Vergelijk offertes
Wil jij ook investeren in gevelisolatie, dan kun je hier direct opvragen wat de kosten hiervoor zijn. Je kunt dan zelf bepalen of het inderdaad duur is of dat het een investering is die jij kunt doen. Via onze vergelijkingstool vraag je deze informatie direct op, bij een aantal betrouwbare specialisten tegelijk, en zal je snel vrijblijvende offertes ontvangen voor jouw gevelisolatie-gerelateerde vraag.