Als jij eraan denkt je gevel te laten isoleren, dan is dit eigenlijk nooit een verkeerde gedachte. Via de gevel verlaat mogelijk een kwart van alle warmte die jij stookt vroegtijdig je woning en dat is natuurlijk verspilling. Deze warmte kun je binnenhouden door je gevel te laten isoleren en in dat geval is spouwmuurisolatie verreweg de goedkoopste optie. Er worden dan een aantal gaten in je gevel gemaakt en daar wordt onder hogedruk isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Is je gevel gevuld, dan is je muur geïsoleerd. Dit is een ideale methode die nauwelijks overlast oplevert. Wil jij spouwmuurisolatie uitvoeren? Gebruik dan de onderstaande tips.
Inhoud van dit artikel:
Tip 1: doe onderzoek naar subsidies
Het is erg goed mogelijk dat er op regionaal niveau voor jou een subsidie beschikbaar is als je je woning gaat isoleren. De landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is inmiddels uitgeput, maar misschien hebben jouw gemeente en provincies wel gelden beschikbaar gesteld voor dit soort initiatieven. Zoek dit daarom op online of ga naar je gemeente- en provinciehuis om dit na te vragen. Het zou jammer zijn als je geld zou mislopen.
Tip 2: onderzoek de materialen
Er zijn een aantal materialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie. De meest gangbare zijn glaswol, purschuim en EPS-parels, maar deze markt staat eigenlijk nooit stil. Er worden constant nieuwe isolatiematerialen aangeboden die nog beter isoleren of nog beter geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Bij het onderzoeken van de materialen kun je dan letten op de volgende kenmerken.
- De lambdawaarde: de lambdawaarde van een materiaal wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Het geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt en het is dus de bedoeling dat dit getal laag blijft. De lambdawaarde samen met de dikte van het materiaal bepalen uiteindelijk de isolatiewaarde die je kunt bereiken. Als je een smalle spouw hebt kun je nog steeds goede isolatiewaarden behalen als je een materiaal kiest met een lage lambdawaarde.
- Akoestische isolatie: woon je langs een drukke weg, een school of heb je anders veel te maken met geluidsoverlast, dan kun je een isolatiemateriaal uitkiezen met goede akoestische isolatie, zoals glaswol.
- Brandvertragend: door een materiaal uit te kiezen dat goed scoort op brandveiligheid, kun je door je spouwmuren te laten isoleren direct ook je woning veiliger maken.
- Prijs: uiteraard lopen de prijzen voor de materialen ook aardig uiteen. Glaswol kun je al laten plaatsen voor €15 per vierkante meter, maar purschuim is zeker €10 per vierkante meter duurder.
Tip 3: laat altijd een endoscopisch onderzoek doen van je spouw
Bedrijven die je spouw gaan isoleren zonder deze eerst te inspecteren zijn niet te vertrouwen. Het is essentieel dat er eerst in je spouw gekeken wordt en dat deze geschikt wordt verklaard voor spouwmuurisolatie. De spouw moet bijvoorbeeld niet vervuild zijn en als er cementbaarden of spouwankers aanwezig zijn zullen die ook eerst moeten worden aangepakt. Doet het isolatiebedrijf dit niet goed, dan kunnen er koudebruggen en vochtproblemen ontstaan.
Tip 4: controleer je kruipruimte
Heb jij een kruipruimte, dan is de kans groot dat deze via de spouwmuur wordt geventileerd. Nadat je je spouw hebt laten vullen met een isolatiemateriaal, valt deze functie weg en zal je kruipruimte dus niet meer geventileerd worden. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals vochtproblemen onder je woning, schimmelvorming, ongedierte en zelfs zwammen. Besteed daarom voldoende aandacht aan het ventileren van je kruipruimte en laat eventueel extra ventilatieroosters of luchtkokers aanbrengen.
Tip 5: controleer je dakgoot
Het is ook niet onverstandig om te controleren of je dakgoot in goede staat verkeert en dat deze niet lekt. Als er nadat de spouw geïsoleerd is toch regenwater in kan komen, dan kan dit water niet weg. De spouw zal namelijk niet meer ventileren en de muren kunnen niet meer ademen. Loop de hele dakgoot even na en laat deze eventueel reinigen en repareren voordat je je spouwmuur laat isoleren.
Tip 6: verbeter de ventilatie in huis
Nadat je spouw is geïsoleerd zal deze niet meer automatisch ventileren. De muren zullen veel minder goed kunnen ademen, wat betekent dat de lucht in je woning ook niet meer ververst wordt. Door je spouw te isoleren doe je je woning een dikke winterjas aan. Binnen in deze winterjas blijft het lekker warm, maar kan slechte ventilatie tot transpiratie leiden. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het water in de lucht in je woning gemakkelijk afgevoerd kan worden en dan is ventilatie essentieel. Doe je dit niet, dan zal je veel condensatievocht aantreffen tegen de koude oppervlakten. Investeer in een ventilatiesysteem of laat extra ventilatieroosters plaatsen. Dit zal ook de lucht die jij inademt aanzienlijk verbeteren.
Vergelijk offertes
Als spouwmuurisolatie iets is dat jij overweegt, dan wil je vast weten wat dit precies kost. Via onze vergelijkingstool kun je bij betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving offertes opvragen. Als je deze vervolgens naast elkaar neerlegt zal je niet alleen het beste bedrijf, maar ook de laagste prijs kunnen vinden voor jouw spouwmuurisolatie.