Het besluit om je gevel te laten isoleren is vrij gemakkelijk gemaakt. Vooral als deze nog geen isolatie bevat kun je hier aanzienlijk mee besparen op je energieregeling. Uiteraard zal je doordat je minder energie nodig hebt ook energiezuiniger worden en dat is voor het milieu veel beter. Nu is het tijd om de werkzaamheden in te plannen en om dit structureel te kunnen doen, hebben wij het onderstaande stappenplan voor je samengesteld.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: ga naar je gemeentehuis
Het is geen slecht idee om allereerst een bezoekje te brengen aan je gemeentehuis, of om de website van je gemeente of provincie raad te plegen. Er zijn dan twee dingen waarnaar je op zoek moet gaan, namelijk vergunningen en subsidies.
- Vergunning: als jij met je gevelisolatie het straatbeeld aanzienlijk verandert, dan kan het zijn dat hier een vergunning voor nodig is.
- Subsidie: veel gemeenten hebben een subsidie ter beschikking voor inwoners die hun woning beter isoleren.
Stap 2: heb je een spouw?
Als jouw gevelmuren een spouw bevatten, dan is het verreweg het beste om deze te laten isoleren. Je betaalt dan aanzienlijk minder, je ervaart heel weinig overlast en de werkzaamheden zijn binnen een dag afgerond. Daarnaast heb je behalve de uitgaven voor de isolatiewerkzaamheden verder geen kosten meer. Je kunt vrij gemakkelijk bepalen of jouw woning een spouw bevat. Allereerst moet deze dan gebouwd zijn tussen 1920 en 1980. De dikte van de muren moet minstens 25 centimeter zijn. Is dit het geval, dan heb je bijna zeker een spouw tussen de muren. Twijfel je nog? Raadpleeg dan de bouwtekeningen van je woning, want de aanwezigheid van een spouw moet hier duidelijk op te zien zijn.
Stap 3: de isolatiemethode
Als jouw woning een spouw heeft, dan is spouwisolatie de meest voor de hand liggende oplossing, maar dit hoeft niet altijd. De alternatieven die je hebt zijn het isoleren van de buiten- of de binnenmuur en deze twee methoden worden vaak gekozen als onderdeel van een groter renovatieproject. Is er geen spouw aanwezig, dan is het isoleren via de buitenmuren de methode die het meeste uitgevoerd wordt, omdat je dan binnen geen ruimte verliest en omdat er dan binnen geen werkzaamheden plaatsvinden. Het isoleren van de binnenmuren wordt voornamelijk gedaan als de buitenmuren niet geïsoleerd kunnen worden of als onderdeel van grotere renovatiewerkzaamheden.
Stap 4: een isolatiebedrijf aanwijzen
Nu je ongeveer weet wat je opties zijn en je hebt bij de gemeente nagevraagd wat je qua vergunningen en subsidies kunt verwachten is het tijd om een isolatiebedrijf aan te wijzen. Dit doe je door een vergelijking te maken van maximaal 6 bedrijven uit je omgeving. Deze benader je een vraag je om een offerte. Ze zullen dan eerst langskomen om met jou te spreken en om de gevelmuren te inspecteren. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak voorgesteld in de vorm van een offerte. Deze offertes leg je vervolgens naast elkaar en vergelijk je op punten die jij belangrijk vindt. Dit kan bijvoorbeeld de prijs zijn, maar ook de garantieregeling, de aangeboden diensten, de kwaliteit van het materiaal of de vakmanschap van de werknemers. Het bedrijf dat wint biedt het pakket aan dat het beste aansluit bij jouw wensen.
Stap 5: de werkzaamheden inplannen
Nu is het tijd om de werkzaamheden in te plannen met het isolatiebedrijf. Jullie komen een datum en een tijd overeen en het zwaarste werk is gedaan. Nu kun jij enkel nog wat taken uitvoeren, zoals vrij vragen van je werk en/of andere verplichtingen, opvang of oppas regelen voor je kinderen, het aanvragen van de vergunning, het inlichten van de buren, zorgen dat er een parkeerplaats beschikbaar is voor het busje van het isolatiebedrijf en zorgen dat ze op de dag zelf probleemloos toegang hebben tot de gevel. Eventueel sla je wat extra koffie en thee in, zodat je ze ook een drankje aan kunt bieden.
Stap 6: Tijdens en na de werkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden kun je vrij weinig doen. Het is het beste om de werklieden zo veel mogelijk ruimte te geven, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen werken. Eventueel breng je ze wat drinken en een koekje. Vergeet niet voordat ze weggaan een praatje te maken en te vragen naar punten zoals het garantiebewijs en instructies met betrekking tot ventileren of drogen. Het kan ook geen kwaad om nog een laatste keer te verifiëren of het budget niet overschreden is. Nu kun je de eindfactuur afwachten en deze betalen, als alles duidelijk is. Controleer nog wel even of er over de arbeidskosten een lager btw-tarief van 9 procent gerekend is. Nadat je de eindfactuur hebt voldaan en alles is afgerond en opgeruimd kun je eindelijk beginnen met het genieten van je nieuw geïsoleerde (en soms ook gerenoveerde) gevel.
Vergelijk offertes
Als je naar alle financiële informatie omtrent het isoleren van jouw gevel op zoek bent, maar je wilt geen verplichtingen aangaan, dan kun je hier via onze vergelijkingstool enkele vrijblijvende offertes opvragen.