Het woord ventilatie komt altijd naar voren in artikelen waar gepraat wordt over isolatie. De reden daarvoor is vrij gemakkelijk uit te leggen met een voorbeeld uit het dagelijks leven. Als jij je woning steeds beter gaat isoleren dan is het alsof je deze een dik skipak aantrekt. Als jij in je skipak naar buiten gaat dan heb je het heerlijk warm, maar zal je op een gegeven moment gaan transpireren als dit skipak geen ventilatiegaten heeft. Bij je huis is dit exact hetzelfde. Uiteraard krijg je dan niet te maken met transpiratie, maar met met condensatie. Elke soort van isolatie heeft daarom een bepaalde aanpak met betrekking tot ventilatie nodig en kruipruimte isolatie is hier geen uitzondering op.
Inhoud van dit artikel:
Wat is kruipruimte isolatie precies?
De kruipruimte bevindt zich onder je woning en dit is een lege ruimte waar je niet in kunt staan. Het moet niet verward worden met een kelder, want de kruipruimte is niet in gebruik. Het beschermt de constructievloer van het grondwater en kan verschillende hoogtes hebben. Vaak is het ook de plek waar leidingen en buizen de woning binnenkomen. De kruipruimte kan gebruikt worden om je vloer te isoleren en hier worden dan twee verschillende methodes voor aangeboden.
- Bodemisolatie: bodemisolatie wordt gedaan door een isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te spuiten. Hier wordt vaak EPS voor gebruikt, of schelpen. Deze methode zal je vloer niet volwaardig isoleren, maar het kan wel gebruikt worden als vorm van na-isolatie of bij-isolatie, als methode om vochtproblemen op te lossen of als alternatief voor ondervloerse isolatie als de kruipruimte niet hoog genoeg is.
- Ondervloerse isolatie: is de kruipruimte hoog genoeg om in te werken – meestal wordt dan 50 centimeter aangehouden – dan kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht. Dit levert zeer goede isolatiewaarden op en natuurlijk weinig overlast, omdat de werkzaamheden in de kruipruimte plaatsvinden. Daarnaast is dit ook een relatief goedkope manier om de vloer te isoleren, omdat de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd.
Kruipruimtes en vochtproblemen
Kruipruimtes staan er echter bekend om problemen met vocht te veroorzaken. Vaak staat er water op de bodem als het grondwater omhoog komt. Dit water gaat vervolgens condenseren en dit water strijkt weer neer op de muren en de vloer. Daar zie je dan ook regelmatig problemen met mos, schimmel, rot en aanslag. In het ergste geval kunnen er zwammen ontstaan en dit is allemaal bijzonder ongezond voor je woning en voor jou. Veel van deze problemen zullen enigszins op te lossen zijn door de kruipruimte goed te gaan ventileren en nadat je isolatiemateriaal aanbrengt is dit nog belangrijker.
Ventilatie en kruipruimte isolatie
Al voordat je de kruipruimte isolatie laat uitvoeren is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan ventilatie. Ook nadat het isolatiemateriaal is geplaatst blijft ventilatie een belangrijk punt.
- Ventilatie voor de werkzaamheden: voordat je de kruipruimte gaat isoleren kun je het beste zorgen dat deze goed is uitgedroogd. Het is geen goed idee om isolatiemateriaal tegen een natte vloer aan te brengen en deze moet dus in een goede staat verkeren. Door je kruipruimte goed te ventileren kan overtollig vocht uit de lucht worden afgevoerd. Leg je dan ook een waterkerende folie op de bodem dan kan deze het condensatiepunt overnemen. Met de folie en de ventilatie zal je kruipruimte snel uit kunnen drogen.
- Ventilatie na de werkzaamheden: een goede specialist zal ook altijd kijken naar de ventilatie onder je woning en in je kruipruimte. Nadat deze geïsoleerd is, en dus zijn dikke winterjas aan heeft getrokken, is ventilatie essentieel. Het zal warmer zijn in de kruipruimte en warme lucht houdt meer vocht vast. Dit vocht moeten kunnen afgevoerd en dat kan alleen als je goed ventileert. Het is voor de staat van je woning en van je vloer een stuk beter om ervoor te zorgen dat de lucht onder je woning regelmatig kan worden ververst.
Hoe kun je de ventilatie in de kruipruimte verbeteren?
Je isolatiespecialist zal ongetwijfeld met je bespreken hoe je je ventilatie kunt verbeteren. Kruipruimtes worden op verschillende manieren geventileerd, bijvoorbeeld via de spouwmuur of via ventilatieroosters. Soms raken deze geblokkeerd en moet je ze schoonmaken om de luchtcirculatie weer op gang te brengen. Je kunt ook altijd een aantal extra ventilatieroosters plaatsen of ventilatiekokers. Slechte ventilatie in de kruipruimte kan ook een gevolg zijn van spouwmuurisolatie, omdat veel kruipruimtes via de spouwmuur ventileren. Door dit probleem aan te pakken wordt het klimaat onder je woning stabiel en gezond en dat merk je natuurlijk ook in de woonruimtes er boven.
Vergelijk offertes
Als jij kruipruimte isolatie wilt laten plaatsen, dan kan het dus geen kwaad als je alvast een kijkje neemt onder je woning om te zien of er voldoende ventilatie kan plaatsvinden. Daarna kun je een specialist zoeken en wij kunnen je daarbij helpen. Via de vergelijkingstool vraag je enkele offertes aan bij isolatiebedrijven uit jouw omgeving en kun je direct beginnen met het inplannen van je klus.