Via de kruipruimte heb je een ideale mogelijkheid om je vloeren (beter) te isoleren. Dit is zo ideaal, omdat je dan onder je vloer aan het werk kan. Er is minimale overlast van vakmensen in je woonruimtes en je huidige vloerbekleding kan gewoon blijven liggen. Daar komt bij dat kruipruimte isolatie ook goedkoper is dan het isoleren van de vloer via de bovenkant. De werkzaamheden kunnen in de meeste gevallen binnen een dag worden afgerond. Vele redenen dus om nu de telefoon te pakken en een isolatiespecialist te bellen. Maar voordat je de klus in gaat plannen, kun je de onderstaande tips vast goed gebruiken.
Inhoud van dit artikel:
Tip 1: zoek financiële hulp
Op dit moment is het lastiger om financieel gesteund te worden bij het isoleren van je woning. Dit komt doordat via de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, die tot eind 2019 zou moeten lopen, geen subsidiegelden meer kunnen worden uitgegeven. Het budget is volledig uitgeput en er is geen nieuws over wanneer en of er weer geld zal worden vrijgemaakt. Dit betekent niet dat je het volledig moet opgeven, want er zijn andere manieren waarop je financieel gesteund wordt voor je isolatiewerkzaamheden.
- Via je regio: ga altijd naar je provincie- en gemeentehuis om te vragen of er op regionaal niveau misschien subsidies beschikbaar zijn waar je een aanvraag voor kunt indienen. Deze overheden krijgen namelijk ook een subsidiebudget dat ze mogen gebruiken voor dit soort initiatieven.
- Via de belastingdienst: de arbeidskosten op de isolatiewerkzaamheden worden maar met 9 procent btw belast. Dit wordt door de isolatiespecialist al verrekend, dus je hoeft hier zelf niets voor te doen. Materialen worden wel met 21 procent belast, dus als het goed is zal je dit terugzien in de offerte en in de eindfactuur.
- Via de bank: als je zelf geen financiën hebt voor je kruipruimte isolatie kun je een energielening overwegen. Dit is een lening bij de bank die je met een lager rentepercentage mag terugbetalen en waarbij je betere voorwaarden krijgt. Uiteraard moet je het geleende geld wel uitgeven aan een energiebesparende maatregel.
Tip 2: overweeg bodemisolatie
Eén van de twee methoden waarmee je je kruipruimte kunt isoleren is bodemisolatie. Dit levert je minder hoge besparingen op, maar bodemisolatie heeft wel een groot aantal andere voordelen. Als je kruipruimte te laag is om in te werken is het bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor ondervloerse isolatie. Bodemisolatie is ook de goedkoopste optie die je hebt en ook al zijn de besparingen wat minder, de terugverdientijd is daardoor niet langer. Bodemisolatie kan het klimaat in je kruipruimte aanzienlijk verbeteren en dat merk je natuurlijk ook in de ruimtes er boven. Problemen met vocht, schimmel, mosvorming en aanslag kunnen daardoor worden verholpen. Bodemisolatie is een prima idee als je je vloer wilt na-isoleren, als je kruipruimte laag is en als je problemen hebt met vocht onder je woning.
Tip 3: maak een berekening
Het isoleren van je vloeren moet je natuurlijk een besparing opleveren. Door van tevoren in de verschillende situaties te berekenen wat die besparingen zijn en wat de terugverdientijd is, kun je de beste methode uitkiezen voor jou. Vooral de besparingen zijn dan relevant, want dit geeft aan wat je kaal bespaart nadat de terugverdientijd is afgelopen. Doe dit dus bijvoorbeeld per isolatiemateriaal en eventueel samen met je isolatiespecialist. Dit duurt niet lang, maar je kunt direct zien welke aanpak voor jou het meest effectief is.
Tip 4: overweeg thermoskussens
Is jouw kruipruimte hoger dan 50 centimeter en wil je je vloer zo goed mogelijk laten isoleren? Dan zijn thermoskussens op dit moment waarschijnlijk één van de materialen waarmee je de hoogste isolatiewaarden kunt bereiken. Dat komt doordat ze niet alleen isoleren, maar ze kaatsen de warmte ook terug. Thermoskussens bestaan uit lagen folie met daar tussen een aantal kamers met stilstaande lucht. Deze worden luchtdicht tegen de onderkant van je vloer aangebracht. Op die manier kun je per geïsoleerde vierkante meter wel 7 kubieke meter gas per jaar besparen. Heeft jouw vloer 70 vierkante meter, dan is dat dus meer dan €325.
Tip 5: ook complexe kruipruimtes kunnen geïsoleerd worden
Via de kruipruimte komen leidingen en buizen de woning binnen. Water, elektriciteit en gas werden op die manier op een subtiele manier de woning in gebracht. Deze leidingen kunnen het wel lastiger maken om je vloer te isoleren. Daarnaast hebben sommige vloeren gewelven of houten balken. It betekent zeker niet dat je je vloer niet kunt isoleren. Allereerst is bodemisolatie altijd mogelijk. De EPS-parels zijn klein en voegen zich probleemloos om alle obstakels heen. Aan de onderkant van de vloer kun je dan een vorm van spuitisolatie overwegen. Er is spuitisolatie beschikbaar voor zowel houten- als betonnen vloeren. Omdat dit niet is voorgevormd en het erg goed hecht kun je het tegen de meest vreemd gevormde oppervlakken aanbrengen. Daarnaast realiseer je dan ook een zeer goede isolatiewaarde.
Tip 6: kies een goede specialist
De meeste soorten kruipruimte isolatie hoeven maar één keer aangebracht te worden. Vanaf dat moment is de vloer voor goed geïsoleerd. Het is dus van groot belang dat dit goed gebeurt en daarvoor moet je een kwalitatieve en betrouwbare specialist inschakelen. Neem daarom de tijd om deze te vinden en maak een vergelijking van de bedrijven die in jouw omgeving actief zijn. Kijk dan ook naar de garantie die ze aanbieden en de keurmerken die ze mogen voeren. Lees eventueel klantenrecensies door en kies het bedrijf dat je de beste diensten kan leveren voor de beste prijs.
Vergelijk offertes
Gebruik hier onze vergelijkingstool bij het vinden van je isolatiebedrijf. Je vraagt zo gemakkelijk een aantal offertes op bij isolatiebedrijven in jouw omgeving. Deze offertes kun je met elkaar vergelijken en je zo helpen een geschikte specialist aan te wijzen voor jouw kruipruimte isolatie.