Nadat je de beslissing hebt gemaakt om je kruipruimte te laten isoleren, zal je moeten beginnen met het plannen van de klus. Dit doe je het beste met een goede checklist, zodat je zeker weet dat je niets zal vergeten.
Inhoud van dit artikel:
Check 1: het soort kruipruimte isolatie kiezen
Allereerst moet je bepalen hoe je je kruipruimte wilt laten isoleren. Deze keuze is niet volledig aan jou, want dit is ook afhankelijk van de staat- en de hoogte van je kruipruimte. De twee methoden die worden aangeboden zijn ondervloerse isolatie en bodemisolatie. De onderstaande checklist kun je gebruiken om tot de beste conclusies te komen.
- Hoe hoog is je kruipruimte?
- 50 centimeter of hoger: ondervloerse isolatie is dan mogelijk en levert de beste resultaten op. Sommige isolatiebedrijven kunnen dit zelfs bij een hoogte van 30 centimeter nog uitvoeren.
- Lager dan 50 centimeter: bodemisolatie is dan de beste optie die je hebt. Dit is een goedkoop alternatief voor ondervloerse isolatie waarmee je een matige isolatiewaarde behaalt maar dat vele andere voordelen heeft.
- Is het klimaat onder je kruipruimte gezond?
- Ja: dan kun je probleemloos ondervloerse isolatie aan laten brengen mits er voldoende ruimte is om te werken.
- Nee: het is dan beter om eerst wat aan je vochtproblemen te doen. Bodemisolatie kan deze vochtproblemen oplossen, dus in sommige gevallen kan dit dan een betere optie zijn.
- Bevat je vloer al isolatie?
- Ja: dan kun je door bodemisolatie te laten aanbrengen twee vliegen in één klap slaan. Je kunt je vloer na-isoleren en je kunt het klimaat onder je woning aanzienlijk verbeteren.
- Nee: dan kun je het beste ondervloerse isolatie aan laten brengen voor de hoogste isolatiewaarden. Eventueel doe je dit in combinatie met een dampremmende folie op de bodem of bodemisolatie voor het beste resultaat.
Check 2: welk materiaal wil je gebruiken?
Vervolgens heb je beslissingen te maken over het materiaal dat je wilt gebruiken. De volgende checklist kun je gebruiken om je eigen voorkeuren aan te vinken.
- Natuurlijk materiaal: gaat jouw voorkeur naar een materiaal dat natuurlijk, verantwoord en duurzaam is? Overweeg dan schelpen voor bodemisolatie en een minerale wol, schapenwol, hennepdekens, vlasdekens, JetSpray of houtvezelplaten voor onder je vloer.
- Beste isolatiewaarde: voor bodemisolatie hebben EPS-parels of –chips de beste isolatiewaarde. Onder de vloer is dit of purschuim of isolatiekussens.
- Houten vloeren: de onderkant van houten vloeren moet met een ademend materiaal worden geïsoleerd. Isolatieplaten en purschuim zijn dan vaak geen goede keuze, maar isolatiedekens, isolatiekussens of een ademende isolatiespray wel.
- Goedkoopste: bodemisolatie is het goedkoopste, maar het levert ook de laagste besparingen op. Minerale wol en isolatieplaten zijn goedkope materialen voor ondervloerse isolatie.
- Brandveiligheid: schelpen zijn erg brandveilig in het geval je bodemisolatie laat uitvoeren. Glaswol is dan een goede keuze als je ondervloerse isolatie laat aanbrengen.
Check 3: zijn er regionale subsidies beschikbaar?
Nu is het tijd om bij je provincie en gemeente na te vragen of er subsidiegelden beschikbaar zijn voor inwoners die energiebesparende maatregelen nemen.
- Ben je aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren? Dan kunnen jullie van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Woning gebruik maken.
- Controleer online, bij je gemeentehuis of bij je provincie om te zien welke regionale opties je hebt.
- Bepaal je budget naar aanleiding van de financiële hulp die je krijgt.
- Overweeg een energielening af te sluiten bij de bank.
Check 4: een isolatiebedrijf vinden
Nu je weet wat je wilt kun je veel doelgerichter naar een isolatiebedrijf zoeken. Onderstaande checklist helpt je hierbij.
- Maak een lijst van maximaal 6 isolatiebedrijven uit jouw omgeving die jou aanspreken en waar je wel mee in zee zou willen gaan.
- Neem contact op met deze isolatiebedrijven en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
- Laat een inspectie uitvoeren van je kruipruimte en je vloer en bespreek je wensen. Het isolatiebedrijf zal nu een offerte kunnen opstellen voor jouw specifieke benodigdheden.
- Verzamel alle offertes en controleer deze. Als er onduidelijkheden zijn vraag je om verheldering. Kijk goed naar de eindprijs en zorg dat je zeker weet dat deze niet meer veranderd zal worden. Extra kosten zoals voorrijkosten moeten allemaal al vernoemd zijn.
- Maak een vergelijking van de offertes die je hebt ontvangen en kijk naar de garantieregeling, de prijs, de vakkundigheid, de aangeboden diensten en het eindresultaat.
- Maak een keuze. Het isolatiebedrijf dat je uitkiest zal voor jou het beste algehele pakket aanbieden voor de meest gunstige prijs.
Check 5: je kruipruimte uitdrogen
Voordat het isolatiebedrijf komt kun je je kruipruimte alvast uitdrogen als dit nodig is. Hier zullen ze je als het goed is over hebben geïnformeerd. Leg een folie op de vloer en verbeter de ventilatie. Als je dit een paar weken laat liggen zou het klimaat in je kruipruimte aanzienlijk beter moeten zijn. Nu ben je klaar voor de werkzaamheden.
Check 6: Voor, tijdens en na de werkzaamheden
Het grote werk is gedaan. Er zijn nog enkele taken die je uit kunt voeren voor-, tijdens en na de werkzaamheden.
- Vraag eventueel vrij van je werk op de dag dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
- Regel opvang voor je kind(eren) als dit wenselijk is.
- Zorg dat er een parkeerplaats is voor het busje van het isolatiebedrijf.
- Zorg ervoor dat de kruipruimte goed te benaderen is.
- Serveer thee, koffie, fris en eventueel een koekje voor de werkers.
- Vraag naar de garantieregeling en eventueel het garantiecertificaat.
- Vraag of er nog instructies zijn die je moet volgen na het aanbrengen van het isolatiemateriaal.
- Controleer de offerte en vraag na of deze niet is overschreden.
- Controleer de eindfactuur, kijk of de arbeidskosten met 9 procent zijn belast en betaal het uitstaande bedrag.
- Schrijf een online recensie over het isolatiebedrijf.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je helpen bij het vinden van een isolatiebedrijf. Via onze vergelijkingstool vraag je snel een aantal onafhankelijke offertes op die je kunt gebruiken bij je marktonderzoek.