Ga je online op zoek naar de mogelijkheden om isolatieglas te laten plaatsen in je woning, dan heb je ongetwijfeld gezien hoeveel voordelen hieraan verbonden zitten. Het is echter ook altijd goed om de nadelen mee te nemen in je besluitvorming. Deze nadelen kunnen je helpen alles te relativeren en de klus op het juiste tijdstip voor jou in te plannen. Als jij eraan denkt isolatieglas te laten plaatsen, dan kun je de onderstaande voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen en zo bepalen of je de klus in wilt gaan plannen of dat je deze liever toch nog even uit wilt stellen.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen van isolatieglas
Veel oudere huizen hebben nog een glassoort die niet goed isoleert. Via de ramen kan dan dus ook veel warmte verloren gaan en dat is jammer. Je zal van vele voordelen gebruik kunnen maken als je nu dit oude glas vervangt door isolatieglas.
- Besparing: door isolatieglas te laten plaatsen maak je je woning energiezuiniger. Dat betekent dat warmte die anders via je glas naar buiten zou gaan nu bewaard blijft. Dit levert je elke maand een besparing op, omdat je stookkosten naar beneden gaan.
- Terugverdienen: als je deze besparingen bij elkaar optelt zal je op een gegeven moment je investering hebben terugverdiend. Vanaf dat moment is al het geld dat je minder betaalt aan het verwarmen van je woning pure winst.
- Beter energielabel: heb jij een energielabel laten maken voor je woning, dan zal deze beter worden nadat je isolatieglas hebt geplaatst.
- Waarde stijging: met een beter energielabel en nieuw glas zal je woning meer geld waard worden.
- Sneller verkopen: en ook al is je woning duurder, deze zal gemakkelijker te verkopen zijn als je kunt aantonen dat de energielabel laag is en het glas net vervangen is. Nieuwe kopers vinden het belangrijk dat de energierekening laag is en dat ze zelf zo weinig mogelijk aan de woning moeten doen om in te kunnen trekken.
- Akoestische isolatie: isolatieglas isoleert niet alleen de warmte. Het is ook een erg goede akoestische isolator. Geluiden van buiten, bijvoorbeeld van een drukke weg of van een school zullen veel minder prominent je woning binnenkomen.
- Veel mogelijkheden: er zijn verschillende soorten isolatieglas en ook al maakt dit het kiezen misschien niet gemakkelijker, dit geeft je wel de mogelijkheid het juiste glas uit te kiezen voor jouw situatie. Er is zelfreinigend glas, zonwerend glas en veiligheidsglas, bijvoorbeeld en de opties zijn veel talrijker dan dit. Kies daarom je isolatieglas uit met gebruikersvriendelijkheid, isolatiewaarde en je toekomstplannen in je achterhoofd.
- Financiële hulp: je kunt je isolatieglas financieren door van een financieel hulpmiddel gebruik te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een groene lening of een regionale subsidie. Ook is de btw op de arbeidskosten voor het plaatsen van isolatieglas verlaagd naar 9 procent.
De nadelen van isolatieglas
Elke medaille heeft natuurlijk een keerzijde en dat is in deze situatie net zo goed het geval. Soms is het beter om de werkzaamheden uit te stellen tot er een beter moment aanbreekt. De onderstaande nadelen lichten dit verder toe.
- Duur: isolatieglas is niet goedkoop en je moet bereid zijn een investering te doen. Wil je 30 vierkante meter HR++ glas laten plaatsen, dan betaal je hiervoor gemiddeld €4000.
- Geen landelijke subsidie: het is mogelijk dat je van een regionale subsidie gebruik kunt maken, maar dit is volledig afhankelijk van de regio waarin je woont. Zonder regionale subsidie zijn er echter geen mogelijkheden meer, want landelijk is deze ook niet beschikbaar. Het kan dus zeker zijn dat er voor jou geen subsidie is waar je een aanvraag voor kunt indienen. De verlaagde btw en energielening zijn dan de enige twee manieren waarop je financieel kunt worden gesteund.
- Overlast: het laten vervangen van je beglazing zal ook de nodige overlast opleveren voor je. Je ramen moeten van binnen en van buiten benaderd kunnen worden en je zal enkele dagen veel mensen over de vloer hebben. Je leefritme zal even goed worden verstoord totdat de klus is afgerond.
- Niet zelf uit te voeren: als jij een ervaren klusser bent, dan denk je er misschien aan om het glas zelf te vervangen. Dit is vaker niet dan wel een goed idee. De klus is specialistisch en er zijn een groot aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Plaats je het glas verkeerd, dan kan het zijn dat dit gaat lekken en dat je het weg kunt gooien. En als dat gebeurt doordat je het glas zelf plaatst is er natuurlijk geen garantieregeling waar je op terug kunt vallen.
Vergelijk offertes
Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en is dit het moment om je glas te gaan vervangen? Laat ons je dan helpen bij het uitzoeken van de beste deal. Vraag via onze vergelijkingstool bij meerdere specialisten tegelijkertijd een offerte aan, vergelijk deze en begin met het inplannen van je klus.