Glaszetten is een specialistisch werkje dat goed moet gebeuren. Op die manier kun je zo lang als mogelijk van je nieuwe glas en bijbehorende isolatiewaarden gebruik maken. Het is daarom belangrijk dat je je glaszetter zorgvuldig uitkiest. Deze persoon moet de juiste kennis hebben waarmee de kans op fouten en gebreken zo veel mogelijk wordt beperkt. Bewijs van vakkundigheid is soms lastig te vinden, tenzij je kijkt naar de keurmerken en garanties.
Inhoud van dit artikel:
Keurmerken voor glaszetters
Keurmerken zijn een soort van insignes die een glaszetter kan behalen door zich te laten testen door een stichting. Hier geven ze zichzelf voor op en als ze aan de eisen van het keurmerk kunnen voldoen, mogen ze deze officieel voeren. Glaszetters met keurmerken zullen deze dan ook duidelijk op de website en ander marketingmateriaal aangeven. Verschillende keurmerken staan voor verschillende waarden. Zo zijn vakmanschap en kwaliteit hier erg belangrijk bij, maar ook aspecten zoals duurzaamheid, veiligheid en financiële betrouwbaarheid worden dan meegenomen. Hier vind je enkele voorbeelden van keurmerken die beschikbaar zijn voor glaszetters.
- KIWA: KIWA is een onafhankelijke stichting die materialen test en daar een beoordeling aan geeft. Wat betreft isolatieglas beoordeelt het hoe goed dit glas isoleert. Dit oordeel wordt uiteindelijk tussen de twee glasplaten getoond. KIWA is dus de stichting die bepaalt of je HR, HR+, HR++ of HR+++ glas in handen hebt.
- GBO: GBO is de brancheorganisatie voor glaszetters. Bedrijven die hierbij zijn aangesloten mogen zichzelf erkend noemen. Ze kunnen dit bewijzen door middel van een GBO-certificaat dat ze alleen krijgen als ze voldoen aan belangrijke eisen wat betreft veiligheid en kwaliteit. De branchevereniging komt op voor haar glaszetters, maar ook voor de consument. Gaat er iets verkeerd, dan kun je bij de branchevereniging terecht om dit recht te laten zetten.
- Onderhoud NL Garantie: de vakvereniging voor schilders die voorheen VOSAG heette heeft zichzelf uitgebreid. Tegenwoordig heten ze OnderhoudNL en voeren ze een keurmerk. Glaszetters met dit keurmerk hebben bewezen kwalitatieve materialen te gebruiken, deze met kunde te installeren en betrouwbaar te zijn.
- De U-waarde: de isolatiewaarde van glas wordt aangeduid als de U-waarde. Dit is eigenlijk geen keurmerk, maar wel een bewijs van kwaliteit. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Als voorbeeld heeft HR++ glas, het meest verkochte hoogrendementsglas, een U-waarde van 1,1 en de U-waarde van standaard dubbel glas is 2,8. De U-waarde is dus zeker een kenmerk om in de gaten te houden als je isolatieglas gaat plaatsen.
Enkele aandachtspunten
Als je een glaszetter met veel keurmerken ziet, dan betekent dit niet direct dat ze ook echt vakkundig en kwalitatief zijn. Er zijn een groot aantal keurmerken en sommige daarvan stellen strengere eisen dan anderen. Let er altijd op dat het keurmerk wordt verstrekt door een onafhankelijke stichting en niet door een commerciële stichting. Doe ook grondig onderzoek naar het keurmerk en kijk hoe ze te werk gaan en waar ze voor staan. Als laatste is het ook verstandig om te controleren of het keurmerk nog actueel is. Deze kan namelijk elk moment worden ingetrokken als de glaszetter niet meer aan de standaard van het keurmerk kan voldoen. Je doet dit via een database met aangesloten bedrijven, die je op de website van de meeste keurmerken aantreft.
De garanties van glaszetters
Een andere goede indicator van kwaliteit is de garantieregeling die je krijgt van de glaszetter. Glaszetters die een goede inhoudelijke garantie aanbieden en dit voor een goede tijdsduur zullen zelf ook vertrouwen hebben in het werk dat ze leveren en de materialen die ze gebruiken. Een glaszetter die materialen en processen gebruikt die niet erg kwalitatief en vakkundig zijn, zal ook huiverig zijn hier te lang garant voor te staan. Als je een vergelijking maakt van de glaszetters uit jouw regio, dan is de garantieregeling dus een belangrijke factor om in overweging te nemen. Hier vind je een voorbeeld van hoe een goede garantieregeling eruit moet zien.
- Een garantie van 10 jaar op de materialen.
- In deze garantie wordt minstens de vermindering van doorzicht gedekt en het ontstaan van grauwwaas.
Keurmerken, garanties en glaszetters
De keurmerken en garanties die glaszetters aanbieden lopen nauw met elkaar samen. Dat komt doordat de garantie op het glas alleen wordt gegeven als dit geplaatst is volgens de normen die de fabrikant hieraan stelt. Denk dan bijvoorbeeld aan de verticale plaatsing en het blootstellen aan extreme omstandigheden. Om dit te kunnen garanderen heb je dus een geschoolde glaszetter nodig die exact weet waar hij mee bezig is. Zo voorkom je dat je garantie misloopt doordat de glaszetter er een potje van heeft gemaakt. Het is dus altijd beter om een vakman aan te wijzen met een goed keurmerk of met een duidelijke certificering, zodat je weet dat je glas op de juiste manier wordt geïnstalleerd.
Vergelijk offertes
Het uitkiezen van een glaszetter is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zoek je een betrouwbare vakman, dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken om deze te vinden. Vul je gegevens in, ontvang enkele offertes en maak een vergelijking. Zo vind je ongetwijfeld de beste vakman en de meest scherpe deal voor het plaatsen van je isolatieglas.