Het laten plaatsen van een gietvloer is een vrij grote klus. Het is dus ook goed om hier over na te denken en om alle aspecten hiervan te evalueren. Gietvloeren zijn schitterend en het resultaat is echt indrukwekkend, maar misschien denk je na over de prijs of over de overlast tijdens het leggen. Als jij twijfelt over de aanschaf van een gietvloer, dan kun je de onderstaande voor- en nadelen hiervan eens uitgebreid tegen elkaar afstrepen. Vaak kan dit verhelderend werken en je helpen een beslissing te maken.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen van gietvloeren
Gietvloeren hebben een groot aantal voordelen en het is dan ook niet erg lastig om deze te vinden of te bedenken. Hier vind je ze allemaal bij elkaar in een handig overzicht.
- Hygiënisch: omdat gietvloeren naadloos zijn, zijn ze ook direct erg hygiënisch. Er zijn namelijk geen groeven waar vuil en vocht in kan blijven zitten. Daardoor maak je de vloer ook veel gemakkelijker en sneller schoon.
- Strak: een ander gevolg van het feit dat de gietvloer geen naden heeft is dat het een erg strak ogende vloer is. Dit is ideaal in bijvoorbeeld minimalistische interieurs, omdat deze gekenmerkt worden door zo min mogelijk versieringen.
- Duurzaam: gietvloeren worden vaak gemaakt van natuurlijke materialen die aan een kunsthars worden toegevoegd. Bij het plaatsen van de gietvloeren komen geen gassen vrij. Daarnaast kan een gietvloer zeker 50 jaar dienstdoen en zijn ze om deze redenen erg duurzaam.
- Ideaal met vloerverwarming: de meeste gietvloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Vooral de gietvloeren die ook met een steenkorrel zijn vermengd houden de warmte erg lang vast. Ook zullen gietvloeren niet snel uitzetten of krimpen als de temperatuur van de vloer verandert.
- Onderhoudsarm: gietvloeren hebben nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt ze vegen en zo het droge vuil verwijderen en vlekken en vloeistof verwijder je met een natte dweil of doek. Behalve dat is het verstandig om niet onnodig met meubilair te schuiven of deze in ieder geval te beschermen met vilt.
- Dun: gietvloeren zijn maar een paar millimeters dik. Deze dikte varieert en loopt uit van 2 millimeter tot 10 millimeter voor de gangbare soorten gietvloeren. Dat betekent dat je door deze te laten leggen eigenlijk nooit je deuren en drempels hoeft aan te passen.
- Op bestaande vloer aan te brengen: gietvloeren kunnen in de meeste gevallen simpelweg over de bestaande vloer worden aangebracht. Tenzij je een vloer van zeil of kurk hebt, dan zal deze eerst moeten worden verwijderd. De vloer wordt opgeschuurd en eventueel geëgaliseerd en de gietvloer kan gewoon worden geplaatst. En omdat gietvloeren zo dun zijn, levert dit geen enkel probleem op.
- Sterk: gietvloeren zijn erg sterk en kunnen goed tegen een stootje. Je kunt ze zelfs in de garage laten leggen, want zwaar gebruik en het morsen van bepaalde vloeistoffen heeft er weinig invloed op. Daarom zie je gietvloeren ook veel in parkeergarages en fabrieken. Gietvloeren kunnen in de badkamer worden geplaatst en zelfs buiten, mocht je dit willen voor continuïteit.
- Veelzijdig: gietvloeren zijn te krijgen in een groot aantal kleuren, afwerkingen, uitvoeringen en soorten. Je kunt er een afbeelding, een patroon of een structuur in laten aanbrengen. Ze zijn toe te passen in een groot aantal interieurs en bij een groot aantal stijlen van woningen. Gietvloeren kunnen in particuliere situaties, maar ook in industriële situaties worden toegepast. Hierdoor zijn ze erg veelzijdig en kun je vast een gietvloer vinden die bij je past.
De nadelen van gietvloeren
Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen aan gietvloeren verbonden. Deze vind je hier onder op een rijtje.
- Duur: de initiële kosten voor gietvloeren zijn hoog. Je betaalt hier toch gemakkelijk €100 per vierkante meter voor. Hier staat dan natuurlijk tegenover dat ze daarna nauwelijks nog geld kosten omdat ze onderhoudsarm zijn. Ook krijg je voor dit geld een vloer die zeker 50 jaar kan blijven liggen.
- Overlast: het laten plaatsen van een gietvloer kan wel 5 dagen in beslag nemen, omdat deze uit een aantal lagen bestaat die telkens moeten drogen. Je mag tijdens deze 5 dagen je ruimte dus ook niet betreden en een gedeelte van je woning staat daarom niet tot je beschikking. Al het meubilair moet worden weggehaald en waarschijnlijk moet je onderdak zoeken voor jezelf en de rest van de inwonenden totdat de gietvloer klaar is.
- Lastig te verwijderen: gietvloeren gaan dus 50 jaar mee en dat is lang, maar als je om de één of andere reden je gietvloer zou willen verwijderen, dan zal dit erg lastig zijn. Deze zit stevig vastgeplakt aan de ondervloer en kan er niet afgetrokken worden. Het verwijderen van een gietvloer betekent dus meestal sloopwerk.
- Krasgevoelig: vooral de harde gietvloeren gebaseerd op epoxyhars zijn gevoelig voor krassen. En bij gietvloeren zijn deze snel zichtbaar. Draag daarom een schoenen in huis en zorg ervoor dat zand en andere harde kruimens niet naar binnen kunnen worden gelopen.
- Moeilijk te repareren: gietvloeren staan bekend om het egale en strakke karakter. Als ze beschadigen, dan valt dit dus ook direct op. Een gietvloer is erg lastig te repareren en je zal hier eigenlijk altijd blijven zien dat er een gebrek is geweest. Het naadloze karakter van een gietvloer is dan een nadeel, omdat je niet even een stukje kunt vervangen.
Vergelijk offertes
Heb je de voor- en nadelen goed bekeken en ben je tot de conclusie gekomen dat een gietvloer voor jou de beste optie is? Of wil je de financiële kant van het verhaal eerst bekijken voordat je een beslissing maakt? Volg hier dan de link naar onze vergelijkingstool en je kunt alle financiële informatie omtrent gietvloeren opvragen met één druk op de knop.