Een gevelrenovatie kan simpel en uitgebreid zijn. Het is de bedoeling dat jouw gevel daarna weer tientallen jaren dienst kan doen als draagmuur, als beschermmuur en als het uiterlijk van je woning. Wil jij je gevel laten renoveren, dan kun je dit het beste zo goed mogelijk laten doen en de werkzaamheden laten aanpassen op jouw benodigdheden. Daarom is een goede planning essentieel en het onderstaande stappenplan kan je hierbij assisteren.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: het definiëren van de klus
De uiteindelijke werkzaamheden stel je samen met de gevelspecialist. Deze zal je gevel inspecteren en een plan van aanpak voorstellen. Het is echter altijd leerzaam om ook zelf al even te kijken naar welke werkzaamheden je uit zou willen laten voeren. Dan kun je beter voorbereid naar de gevelspecialisten stappen. Gevelisolaties kunnen op verscheidene manieren worden uitgevoerd en hebben een groot aantal mogelijke componenten.
- De gevel laten reinigen: je kunt je gevel laten stoomreinigen, nevenstralen, zandstralen of chemisch reinigen.
- Voegen laten vervangen: de huidige voegen worden verwijderd en vervangen door bijvoorbeeld platvolborstelwerk, platte voeg, strakke voeg, klopwerk, schaduwvoeg of knipwerk/snijwerk.
- Werk aan de stenen: je kunt de stenen laten schoonmaken en terugplaatsen of stenen laten vervangen.
- Schoorsteen: je kunst de schoorsteen ook laten renoveren, zodat deze weer een geheel vormt met je gevel.
- Raamdorpels: je kunt de raamdorpels laten vervangen.
- Isoleren: als je toch al bezig bent met de gevel, dan kun je deze ook direct laten isoleren.
- Nieuwe gevelbekleding laten plaatsen: je hebt dan een groot aantal keuzes, zoals crepi, kaleien, steenstrips, hout, metaal, sierpleister, en kunststof.
- Impregneren: aan het einde kun je de gevel laten impregneren om deze waterdicht te maken en te beschermen van aanslag, begroeiing en vuil.
Stap 2: een bezoek aan de gemeente
Deze stap is ook volledig voorbereidend, maar kan je veel inzicht geven in wat je te wachten staat en wat je budget zal zijn. Bij de gemeente moet je informatie inwinnen over de mogelijke vergunningen die nodig zijn. Dit is soms het geval als jouw woning een monument is, als deze deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht of als je met jouw renovatie het straatbeeld aanzienlijk verandert. Ook kun je dan direct vragen naar de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen. Hier heb je waarschijnlijk alleen een kans op wanneer je je gevel ook laat isoleren en dus een energiebesparende maatregel uitvoert. In dit geval kom je mogelijk ook in aanmerking voor een energiebespaarlening en ook hier kun je meer informatie over inwinnen bij je gemeente zelf.
Stap 3: wat is je budget?
De volgende stap is het bepalen van je budget. Je kijkt dan naar het geld dat je zelf ter beschikking hebt en naar het geld dat je kunt lenen van de bank. In het laatste geval zorg je ervoor dat deze lening rond is en dat het geld beschikbaar is geworden. Naar aanleiding van wat de gemeente heeft gezegd kun je een budget opstellen waarin je eigen geld, het mogelijke subsidiegeld en het geleende geld zijn opgenomen. Door dit vroeg te doen maak je een veel grotere kans om binnen budget te blijven.
Stap 4: een gevelspecialist aanwijzen
Je weet nu wat je wilt en wat je hebt, nu is het tijd om te bepalen wat je daarmee kunt. Hier kan alleen de gevelspecialist je bij helpen en samen moeten jullie een plan van aanpak samenstellen voor het renoveren van jouw gevel. Het is altijd goed om een paar gevelspecialisten te benaderen en uit te nodigen om je gevel te komen inspecteren, want zo kun je het goedkoopste voorstel met het beste plan uitkiezen. Doe daarom een aantal gesprekken bij je thuis en laat de specialisten een offerte opmaken die je met elkaar vergelijkt. Aan de hand van wat je krijgt aangeboden kun je vervolgens een specialist aanwijzen en de klus inplannen. Om de offerte te accepteren doe je een aanbetaling of betaal je de eerste termijn, al naar gelang wat jullie zijn overeengekomen.
Stap 5: de voorbereiding
Je hebt een datum en een gevelspecialist, dus je kunt beginnen met de voorbereidingen. Is er een vergunning nodig, dan moet je dit eerst rond krijgen voordat je verder kunt. Vraag daarna vrij van je werk, indien nodig, en regel eventueel oppas voor je kinderen tijdens die dagen. Het is ook altijd goed om de buren in te lichten, want deze kunnen mogelijk overlast ondervinden van jouw werkzaamheden. Vertel ze exact wanneer deze gaan plaatsvinden, hoe lang ze duren en hoe jij er alles aan doet om de overlast zo klein mogelijk te houden. Eventueel vraag je ze een parkeerplaats vrij te houden voor de busjes van de gevelspecialist. Je ruimt de tuin op, zorgt dat de gevel goed te bereiken is en legt waardevolle spullen buiten zicht. Nu ben je klaar voor de werkzaamheden.
Stap 6: terwijl de gevel wordt gerenoveerd
Tijdens de werkzaamheden kun je eigenlijk weinig doen en het is het beste om het werk aan de specialisten over te laten. Je kunt toezicht houden, vragen beantwoorden, het budget bewaken en koffie en thee aanbieden. Als de werkzaamheden klaar zijn loop je samen met de gevelspecialist langs je muren en inspecteert deze. Je bespreekt dan nog een laatste keer de garantieregeling en het uiteindelijke financiële plaatje. Dit is ook het moment om te vragen naar de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten. Als alles in orde is en je hebt geen vragen meer kan de gevelspecialist naar huis en is jouw woning van buiten weer als nieuw.
Stap 7: de afronding
Er zijn nog enkele zaken die je moet afronden voordat alles echt kan worden afgesloten. Zo moet je de subsidie nog aanvragen, indien die beschikbaar is, en moet je het nog openstaande bedrag betalen aan de gevelspecialist. Als laatste kun je een online recensie schrijven over het bedrijf waarmee je hebt gewerkt voor toekomstige klanten.
Vergelijk offertes
Via onze vergelijkingstool kun je nu al vrijblijvende offertes opvragen voor jouw gevelrenovatieklus.