Een dakkapel kan een woning vergroten, verlichten en soms ook leefbaar maken. Heb jij een zolder die je niet gebruikt, dan kun je daar een dakkapel in laten plaatsen en deze zo nieuw leven in blazen. Dakkapellen zijn er in allerlei soorten en maten en je hebt dan ook ruime keuze als je een dakkapel wilt laten plaatsen. Hier vind je alvast enkele voorbeelden van soorten dakkapellen die tot je beschikking staan.
Inhoud van dit artikel:
Prefab of maatwerk
Allereerst heb je de keuze tussen een prefab dakkapel en een dakkapel die op maat gemaakt wordt voor je. Dit wordt ook wel de productiemethode genoemd.
- Prefab: prefab dakkapellen worden van tevoren samengesteld in de fabriek en vervolgens naar je woning gebracht. Plaatsing kan dan ook meestal binnen een dag worden gedaan en hierdoor zijn prefab dakkapellen goedkoper. Om dit te kunnen doen heb je een kleinere keuze wat betreft modellen en materialen, omdat deze op de lopende band in de fabriek worden gemaakt. Eén van de grootste nadelen van prefab die dan ook regelmatig genoemd wordt is dat je te weinig vrijheid hebt wat betreft het ontwerp van de dakkapel.
- Maatwerk: een op maat gemaakte dakkapel stel je samen met een architect. Deze kun je exact zo laten ontwerpen als past bij jouw wensen en dromen. Deze dakkapel wordt ter plekke samengesteld en geplaatst en dit neemt zeker een week in beslag. Hierdoor zijn op maat gemaakte dakkapellen ook duurder. Je weet na de plaatsing wel zeker dat je een unieke dakkapel hebt die specifiek voor jou is samengesteld.
Hout of kunststof
Een ander soort onderscheid dat wel gemaakt wordt is die tussen de materialen hout en kunststof. In principe kunnen dakkapellen gemaakt worden van allerlei bouwmaterialen, maar dit zijn de meest gangbare opties die je hebt. De keuze die je maakt is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren.
- Hout: hout is een natuurlijk, warm en sfeervol product dat al eeuwen wordt gebruikt in gebouwen. Het is wat goedkoper dan kunststof maar het heeft ook meer onderhoud nodig. Veel mensen kiezen voor hout om de uitstraling en de uniekheid ervan, omdat geen plank hetzelfde is.
- Kunststof: een materiaal dat erg in opmars is, is kunststof. Dit is goedkoper dan hout, heeft een betere isolatiewaarde, is onderhoudsarm en volledig te recyclen. Kunststof wordt vaak verweten dat het geen uitstraling heeft en dat het er plasticachtig uitziet. Dit hoeft tegenwoordig al lang niet meer zo te zijn, want kunststof is in allerlei uitvoeringen te krijgen.
- Andere materialen: natuurlijk kun je je op maat gemaakte dakkapel ook van een ander materiaal laten samenstellen. Een metaal zoals aluminium is sterk en kan grote glaspartijen dragen en dat kan in dit geval natuurlijk erg mooi zijn. Verder kun je dan denken aan polyester, trespa, zink en koper.
Soorten modellen
Als laatste heb je een aantal verschillende modellen om uit te kiezen als je je dakkapel bestelt. Wederom heb je dan bij prefab productiemethodes wat minder keuze en heb je bij maatwerk volledige vrijheid. Hier vind je enkele voorbeelden van modellen die je zou kunnen overwegen.
- Standaard dakkapel: een standaard dakkapel komt het meeste voor. Deze hebben een plat dak, rechte vormen en je hebt er meestal geen vergunning voor nodig. Daarnaast is dit de goedkoopste optie. Dit zijn exact de redenen waarom standaard dakkapellen de meest gekozen dakkapellen zijn van dit moment.
- Dubbele dakkapel: het is ook mogelijk om twee kleinere dakkapellen te laten plaatsen en hier nog een stuk dak tussen vrij te houden. Deze zijn dan vaak kleiner en bestaan eigenlijk uit standaard dakkapellen die naast-, onder- of tegenover elkaar zijn geplaatst. Je kunt dan een dakkapel laten maken in meerdere kamers of je kunt een gehele verdieping van meer licht voorzien.
- Nokverlegde dakkapel: deze dakkapel bevindt zich aan één zijde van het dak en loopt tot aan de nok. Eigenlijk til je het dak dan plaatselijk helemaal een stukje op, want het dak van de dakkapel loopt parallel aan het dak van de woning. Voor dit type dakkapel heb je wel een vergunning nodig, maar het kan veel extra ruimte scheppen.
- Nokverhogende dakkapel: een nokverhogende dakkapel bestaat uit twee nokverlegde dakkapellen die aan beide kanten van het dak worden geplaatst. De gehele nok gaat hierdoor omhoog en aan beide kanten van de nok wordt ruimte gecreëerd. Ook voor dit type dakkapel heb je een vergunning nodig.
- Dakkapel met balkon: de naam zegt het eigenlijk al. Een dakkapel met een balkon is meestal een standaard dakkapel die voorzien is van een balkon waardoor je naar buiten kunt. Vaak wordt hier dan de dakrand onderaan de dakkapel voor gebruikt. Een gedeelte is dan balkon terwijl het andere gedeelte dak blijft. Voor dit type dakkapel heb je ook een vergunning nodig.
- Dakkapel met deur: je kunt ook een standaard dakkapel nemen, maar hier in plaats van ramen deuren in te zetten. Deze deuren kunnen toegang geven tot een terras of ze kunnen voorzien zijn van een Frans balkon. Er is meestal geen vergunning nodig om dit type dakkapel te plaatsen en je kunt er toch een mooie buitenplek mee creëren.
Vergelijk offertes
Heb je een idee van het type dakkapel dat je zou willen laten plaatsen? Dan kun je hier via onze vergelijkingstool vast opvragen hoeveel je hiervoor moet betalen. Je ontvangt dan snel enkele offertes die je naast elkaar kunt leggen en die je kunt gebruiken bij het vinden van de beste deal.