Een nieuw dak kost veel geld en dit is dan ook een klus die je het beste uitbesteedt aan een vakman. Het is de bedoeling dat je nieuwe dak zo lang mogelijk meegaat en dat betekent dat deze vakkundig moet worden gelegd en dat er kwalitatieve materialen worden gebruikt. Als je op zoek gaat naar een dakdekker, dan zal je merken dat het soms moeilijk is om van een website af te lezen of een dakdekker aan deze eisen voldoet. Wil je zekerheid wat betreft vakkundigheid en kwaliteit? Kijk dan naar de keurmerken en garanties.
Inhoud van dit artikel:
De keurmerken voor dakdekkers
Keurmerken geven jou als consument een waterdichte methode om bepaalde informatie over een dakdekker te achterhalen. Bedrijven kunnen het keurmerk aanschrijven en aangeven dat ze deze willen proberen te behalen. Een onafhankelijke instantie zal dan langskomen om het bedrijf, de processen en de materialen eens flink onder de loep te nemen. Voldoen deze aan de strenge eisen van het desbetreffende keurmerk, dan mag een dakdekker deze voeren en afbeelden op de website en andere documenten. Verschillende keurmerken hanteren verschillende eisen en deze kun jij dus gebruiken bij het kiezen van een dakdekker. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van keurmerken, certificeringen en lidmaatschappen waar je dan naar uit kunt kijken.
- Het KOMO-certificaat: KOMO is het grootste keurmerk in de bouw en dit wordt gegeven over materialen en processen. Een dakdekker met een KOMO-certificaat werkt volgens de voorgeschreven wettelijke regels en besteedt veel aandacht aan kwaliteit en veiligheid. Producten met het KOMO-certificaat voldoen aan de voorschriften die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. KOMO is wat betreft dakdekkers een leidend keurmerk.
- Het DAKMERK-certificaat: ga je en kunststof- of bitumen plat dak laten plaatsen, dan is het DAKMERK-certificaat het papiertje om naar uit te kijken. Dakdekkers met dit certificaat geven je zeker 10 jaar garantie, leveren een zeer kwalitatief dak op en besteden voldoende aandacht aan scholing en opleiding van de medewerkers.
- Het VCA-keurmerk: bedrijven met het VCA-keurmerk hebben bewezen te voldoen aan de eisen die zijn gesteld wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu.
- Het Dumebo DWS-keurmerk: als je een metalen dak laat plaatsen, dan is dit een belangrijk keurmerk om in de gaten te houden. Dumebo DWS is een branchevereniging voor dakdekkers en gevelbekleders die met metaal werken. Ook hier staat kwaliteit centraal en weet je zeker dat je van een dakdekker met dit keurmerk een vakkundig aangebracht dak krijgt van hoge kwaliteit.
- Brancheorganisaties: als laatste kun je voor een erkende dakdekker kiezen en dit zijn dakdekkers die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Dumebo DWS, Vebidak of HHD. Om lid te worden van zo’n organisatie moet de dakdekker aan bepaalde eisen voldoen wat betreft kwaliteit, scholing, betrouwbaarheid, financiële stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Ook weet je dan zeker dat je een goede garantieregeling zal ontvangen en dat je beschikking hebt over een onafhankelijke geschillencommissie.
Dakdekkers zonder keurmerken
Je zal deze keurmerken niet bij alle dakdekkers aantreffen en dat betekent niet dat ze per definitie slecht werk leveren. Een keurmerk is een bewijs van kwaliteit, maar de dakdekker kiest er zelf voor om deze aan te vragen. Er zijn dus ook voldoende dakdekkers die geen keurmerken hebben, maar die wel hetzelfde kwaliteitsniveau aan kunnen bieden. Het probleem voor jou als consument is echter dat je hier dan nooit bewijs van hebt, tenzij je iemand kent die met de dakdekker heeft samengewerkt. Wil je echt duidelijkheid en zekerheid, dan kies je voor een erkende dakdekker met keurmerken. Deze zal wat duurder zijn, maar je krijgt er dan ook veel voordeel voor terug.
Garanties van dakdekkers
Een andere manier om kwaliteit te herkennen is aan de garantieregeling. Een dakdekker die twijfelt over de materialen die hij of zij gebruikt en die niet zeker weet of de processen die worden gehanteerd waterdicht zijn, zal huiverig zijn hier garant voor te staan. Een dakdekker die zeker is van zijn of haar zaak en die weet dat er alleen maar de beste kwaliteit wordt geleverd, zal probleemloos een goede garantieregeling aanbieden. Als jij op zoek gaat naar een goede dakdekker, dan is het dus geen slecht idee om ook de garantieregeling na te trekken, want dit vertelt je veel over het product dat je uiteindelijk zal ontvangen. Hier hebben we in het kort samengevat hoe een goede garantieregeling voor een plat dak eruit kan zien.
- 10 jaar DAKMERK complete projectgarantie.
- Loopt niet procentueel af.
- Gekoppeld aan een extern DAKMERK Waarborgfonds.
- Gekoppeld aan het erkende kwaliteitskeurmerk DAKMERK.
- 10 jaar garantie over de materialen die worden gebruikt. Dit is de garantie van de fabrikant en niet van de dakdekker.
Andere indicators van kwaliteit
Keurmerken en een goede garantieregeling geven je dus de zekerheid dat je zonder zorgen verder kunt gaan met de desbetreffende dakdekker. Er zijn nog enkele andere punten die je dan kunt controleren om je een compleet beeld te kunnen vormen. Zo zijn er altijd online recensies van voorgaande klanten die je kunt doornemen. Het kan erg leerzaam zijn om te zien hoe een dakdekker reageert op klachten en hoe deze worden opgelost. Je kunt ook referenties vragen aan de dakdekker en een paar huizen bezoeken met een dak dat door hen is gelegd. Zo weet je zeker dat je alle aspecten rondom de dakdekker hebt bekeken en beoordeeld en kun je met een gerust hart een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je alvast helpen bij het vinden van een dakdekker en hier hebben wij onze vergelijkingstool voor ontwikkeld. Volg de link naar de tool, vul de verplichte velden in en je ontvangt snel een aantal offertes specifiek voor jouw dakbedekkingsklus.