Ieder toilet is eens in de zoveel tijd aan vernieuwing toe. Materialen worden beter, stijlen raken uit de mode en de toiletten worden zuiniger en moderner. Als jouw toilet verbouwd moet worden, dan is een goede planning het halve werk. Het lijkt misschien een relatief kleine klus, maar je hebt toch een groot aantal stappen te ondernemen en fasen door te lopen. Onderstaand stappenplan voor het verbouwen van je toilet kan je hier dan ongetwijfeld bij ondersteunen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: wat wil je laten uitvoeren?
Het is een goed idee om eerst voor jezelf goed op een rijtje te zeten wat je precies wilt laten uitvoeren. Met deze informatie kun je goed voorbereid een specialist zoeken die jouw wensen kan realiseren. Je hebt dan een aantal beslissingen te maken die je kunnen helpen je nieuwe toilet invulling te geven.
- Het type werkzaamheden: wat wil je met je toilet laten doen? Wil je deze laten renoveren, wil je je toilet vernieuwen, wil je je toilet herinrichten, wil je je toilet verplaatsen of wil je alleen de grote toiletmeubelen vervangen?
- De oplevering: welke oplevering wil je dat je toilet krijgt? Je hebt de keuze uit standaard, uitgebreid en luxe.
- Het soort toilet: wil je een hangtoilet of een staand toilet. Wil je ook een bidet of een urinoir laten plaatsen? Wil je dan een diepspoeler of een vlakspoeler?
- De wasbak: wil je een standaard wasbak, een moderne wasbak, een designer wasbak of een landelijke wasbak?
- De muren en de vloer: welke tegels wil je gebruiken, keramiektegels of tegels van natuursteen. Moeten de muren en het plafond opnieuw worden gestukt?
- De accessoires: welke accessoires heb je nodig? Denk dan aan een toiletrolhouder, een wc-borstel, een zeeppompje, een rekje voor de handdoek, een tijdschriftrek, een spiegel of iets anders dat je graag wilt hebben.
- Extra opties: als laatste kun je nog een aantal extra opties laten toevoegen, zoals vloerverwarming, een ventilator of speciale verlichting.
Stap 2: bepaal je budget
Nu is het tijd om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je over hebt voor de werkzaamheden aan je toilet. Dit doe je door eerst te kijken welk budget je zelf beschikbaar hebt en vervolgens eventueel een lening bij de bank te overwegen, indien nodig. Ga dan nu ook alvast naar de bank toe om de mogelijkheden te bespreken. Wees realistisch over je budget en zorg dat je je hier ook tijdens het gehele proces aan houdt.
Stap 3: wat ga je zelf doen?
Als je zelf een handige klusser bent, kun je overwegen een gedeelte van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Je zou bijvoorbeeld het huidige toilet alvast kunnen slopen en het puin kunnen laten afvoeren, zodat de vakmensen direct aan de slag kunnen. Misschien heb je ervaring met tegels leggen en kun je dat zelf doen. Neem niet te veel hooi op je vork. Als je je met de werkzaamheden gaat bemoeien zal je zelf ook strakke deadlines krijgen. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook je werk en je verplichtingen thuis. Alles wat je zelf kunt doen is mooi meegenomen, maar het moet geen extra stress opleveren.
Stap 4: een specialist aanwijzen
Je weet nu exact wat je wilt uitbesteden en hoeveel geld je hiervoor hebt. Nu is het tijd om een specialist aan te wijzen die dit voor je kan gaan doen. Het is dan altijd verstandig om contact op te nemen met meerdere bedrijven, zodat je een keuze kunt maken. Een grondig marktonderzoek kan je niet alleen de beste specialist opleveren, maar ook de scherpste prijs. Benader daarom 3 tot 6 bedrijven uit je omgeving en vraag ze om een offerte. Ze zullen waarschijnlijk langskomen en met je bespreken wat je nodig hebt. Samen bedenken jullie een plan dat binnen je budget past en deze wordt je dan gepresenteerd in de vorm van een offerte. Als je alle offertes binnen hebt maak je een vergelijking. Kijk dan eerst wel even of ze compleet zijn en of alles duidelijk is. Vergelijk de keurmerken, de erkenningen, de garantieregeling, de voorgestelde diensten en de prijs, zodat je zeker weet dat je het beste pakket ontvangt voor de laagst mogelijke prijs.
Stap 5: voorbereiden op de klus
Nu kun je zelf enkele voorbereidingen treffen zodat de vakmensen direct aan het werk kunnen. Je kunt de buren informeren van je plannen en hen vragen een parkeerplaats vrij te houden voor het busje van de specialist. Ook kun je alvast je toilet slopen, indien je van plan was dit zelf te doen. Regel een plek waar jullie tijdens de werkzaamheden naar het toilet kunnen, vraag vrij van je werk, zorg dat het toilet gemakkelijk bereikbaar is voor de vakmensen en leg waardevolle- en persoonlijke spulletjes zoveel mogelijk uit het zicht. Nu ben je klaar voor de werkzaamheden.
Stap 5: tijdens de werkzaamheden
Terwijl de vakmensen aan het werk zijn kun je eigenlijk weinig doen behalve toezicht houden en je budget bewaken. Je kunt wat drinken en een koekje serveren aan de mensen die bij je aan het werk zijn. Trek ze voordat ze weggaan nog wel even aan het jasje om de uiteindelijke financiële situatie te bespreken en om de garantiecertificaten te ontvangen. Als het goed is wordt er een oplevering gedaan en krijg je de kans je toilet goed te inspecteren. Ben je overal tevreden mee en is alles duidelijk, dan kun je afscheid nemen en beginnen met het gebruiken van je nieuwe toilet.
Stap 6: nog wat kleine puntjes op de i
Je hebt je nieuwe toilet, maar er zijn nog een paar kleine taken te verrichten. Als je toch nog gebreken hebt aangetroffen, dan moet je deze zo snel mogelijk melden. Vaak worden ze dan nog gratis rechtgezet. De eindfactuur controleer je en je betaalt hem als alles duidelijk en in orde is. Eventueel schrijf je nog een online recensie over de specialist(en) waar je mee gewerkt hebt.
Vergelijk offertes
Begin je marktonderzoek hier en vraag met onze vergelijkingstool direct enkele offertes op bij toiletspecialisten uit jouw omgeving.