Vermoed je of weet je dat er asbest in jouw woning aanwezig is, dan ben je misschien aan het overwegen een inventarisatie en sanering in te plannen. Alhoewel hier niet altijd hele grote druk achter staat, is het niet verstandig om hier veel langer mee te wachten. Het asbest zal een keer verwijderd moeten worden en hier is eigenlijk nooit een goed moment voor. Twijfel jij over het laten verwijderen van jouw asbest, dan is het soms verhelderend om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten en tegen elkaar af te strepen. Wij hebben dit hier alvast voor je gedaan.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen van het verwijderen van asbest
Het verwijderen van asbest heeft natuurlijk enkele erg belangrijke voordelen. Het wordt niet voor niets aangeraden om dit snel te laten doen. Lees daarom de onderstaande voordelen goed door, zodat je je realiseert waarom actie ondernemen belangrijk is.
- Veiligheid: asbest is een gevaarlijk materiaal. De vezels die vrij kunnen komen zijn zeer schadelijk voor je gezondheid. In het ergste geval kunnen ze een ongeneeslijke ziekte veroorzaken. Ook al zal het bijna nooit zo ver komen, jij bent geen expert en kunt over de veiligheid van jezelf en je omstanders geen oordeel vellen. Dit kan pas nadat er een inventarisatie is uitgevoerd en het asbest in en om je woning officieel in kaart is gebracht.
- Gemoedsrust: is jouw woning gebouwd tussen 1945 en 1994, dan is de kans dat deze asbest bevat maar liefst 70 procent. Dit is een grote kans en misschien maak je je hier al een tijdje zorgen over. Door je asbest te laten inventariseren en vervolgens te verwijderen schep je gemoedsrust voor jezelf en ben je voor goed af van de problemen.
- Verkoop woning: een woning die asbest bevat is logischerwijs erg lastig te verkopen. Wie wil er nu een nieuw huis aanschaffen waar een schadelijke stof in aanwezig is. Tenzij je de prijs dusdanig naar beneden haalt dat de sanering daardoor kan worden gefinancierd, zal je grote problemen hebben met het verkopen van je woning al deze asbest bevat. Tijd dus om deze werkzaamheden zo snel mogelijk te laten uitvoeren.
- Asbest zelf verwijderen: het laten verwijderen van asbest is niet goedkoop en vandaag de dag is er ook geen subsidie meer die deze kosten financieel ondersteund. Het is in sommige gevallen mogelijk dat je je asbest zelf verwijdert, ook al moet je je dan aan de strenge voorwaarden van je gemeente houden. Hechtgebonden asbest dat niet is vastgelijmd en dat een omvang heeft van minder dan 35 vierkante meter kun je zelf verwijderen en afvoeren. Hiermee bespaar je soms wel 75 procent van de prijs van een asbestspecialist. Vraag altijd informatie aan bij je gemeente over hoe je dit precies moet doen.
- Collectief: woon jij in een wijk met soortgelijke huizen die tegelijkertijd zijn gebouwd? Dan is de kans groot dat als jij asbest hebt dit bij je buren ook het geval is. Jullie kunnen dan samen een collectief beginnen en jullie asbestprobleem tegelijkertijd aan laten pakken. Niet alleen kun je dan je inventarisaties en je saneringen goedkoper laten uitvoeren, je weet naderhand dan ook dat jullie wijk een veel gezondere plaats is om te leven.
De nadelen
Het laten inventariseren en saneren van asbest heeft ook de nodige nadelen. Deze zouden je ervan kunnen weerhouden de werkzaamheden in te plannen. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang uitstelt, want uiteindelijk zullen ze toch moeten worden uitgevoerd.
- Duur: gemiddeld gezien betaal je voor de inventarisatie, sanering en afvoer van asbest meer dan €1250. Dit zijn kosten die je misschien niet had voorzien en waar je natuurlijk niet op zit te wachten.
- Verplicht: heb jij asbestdaken op je woning of je erf, dan ben je zelfs verplicht deze te laten verwijderen voor 2024. Dit is vastgelegd in het asbestverwijderingsbesluit van de overheid. Doe je dit niet, dan krijg je een boete en moet je alsnog de werkzaamheden inplannen. Daarom kun je het beter nu doen en de klok tikt.
- Geen subsidie: er was een mooie subsidie voor iedereen die de asbestdaken liet verwijderen als gevolg van het asbestverwijderingsbesluit. Deze subsidie is intussen helaas al uitgeput en er is geen duidelijkheid over een mogelijke vervolgsubsidie hierop. Als jij al een tijdje weet dat je woning asbest bevat en je hebt hier geen actie op ondernomen, dan ben je dus waardevolle financiële hulp waar je recht op had misgelopen. Ook mensen die er nu pas achter komen dat ze asbest hebben lopen deze mogelijkheid mis.
- Overlast: het verwijderen van asbest moet erg precies en vakkundig gebeuren. In sommige gevallen moet er een tent worden opgezet zodat de vezels de lucht niet in kunnen komen en moeten de specialisten met luchtmaskers naar binnen. Dit heeft veel voeten in de aarde en kan voor jou aardig wat overlast betekenen. Je moet vrij vragen van je werk, je moet oppas regelen voor je kinderen en je dagelijkse ritme zal worden verstoord. Ook moet je de strenge voorschriften van de asbestspecialisten goed opvolgen, zodat jij geen gevaar loopt asbestvezels in te ademen. Die dagen ben je je vrijheid even helemaal kwijt.
- Verbouwkosten: nadat het asbest dan is verwijderd zal je moeten investeren in de kosten om je woning weer leefbaar te maken. Asbestdaken die zijn weggehaald moeten worden vervangen en de verwijderde muurisolatie moet opnieuw worden geplaatst. Naast de kosten voor de inventarisatie en sanering heb je dus vaak extra kosten om alles weer in een goede staat terug te brengen.
Vergelijk offertes
Zoek via onze vergelijkingstool nu alvast een betrouwbare en gecertificeerde asbestspecialist. Je ontvangt dan snel offertes specifiek voor jouw situatie en kunt snel beginnen met het inplannen vn de werkzaamheden.