Het laten verwijderen van asbest wordt een asbestsanering genoemd. Dit proces is aan strenge regels gebonden, omdat asbest een schadelijke stof is. Ook al is niet alle asbest direct schadelijk voor de gezondheid, heb je het vermoeden dat er asbest in je woning aanwezig is, dan kun je beter snel actie ondernemen. Daar komt bij dat de overheid het verplicht heeft gesteld dat alle woningeigenaren met asbestdaken deze voor 2024 moeten hebben verwijderd. Het onderstaande stappenplan kan je dan helpen dit zorgvuldig uit te voeren.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: is er asbest aanwezig?
De aanwezigheid van asbest is niet altijd duidelijk aan te wijzen. Is jouw woning gebouwd tussen 1945 en 1994, dan is er een 70 procent kans dat er ergens asbest is verwerkt. Omdat asbest gebruikt werd in allerlei situaties en voor allerlei doeleinden, is asbest niet altijd duidelijk te herkennen. Er zijn enkele manieren waarop je dit zelf kunt doen. Golfplaten van asbest zijn bijvoorbeeld meestal donkergrijs, ruw, ze bevatten mos en de golven zijn ongeveer 10 centimeter breed. Als de één na laatste plaat de letters AT, CAV of NF bevatten dan is er zeker sprake van asbest. Hebben de buren een soortgelijke woning als die van jou en hebben deze asbest aangetroffen, dan is de kans dat jouw woning ook asbest bevat erg groot. Als laatste kun je met een schroevendraaier tegen het materiaal aan tikken. Klinkt het alsof je tegen een schoolbord aantikt, dan is er een kans dat het asbest is. Dit gezegd hebbende, kun je zelfs bij enige twijfel altijd het beste een inventarisatie laten uitvoeren.
Stap 2: een inventarisatie inplannen
Jij bent niet getraind om asbest aan te kunnen wijzen, dus wil je dit zeker weten dan schakel je de specialisten in. Zij kunnen aan de hand van drie verschillende soorten onderzoeken jouw asbest in kaart brengen. Je kunt een onderzoek type O laten uitvoeren als je bijvoorbeeld van plan bent een woning te kopen. Het asbest wordt dan met het blote oog gesignaleerd en gedocumenteerd. Wil je sloopwerken of een sanering uit laten voeren dan is een onderzoek type A of B noodzakelijk. Het asbest wordt dan volledig in kaart gebracht, er worden eventueel sloopwerken uitgevoerd om het asbest te vinden, en hier krijg je dan ook een rapport van. Dit rapport gebruik je om de volgende stappen in te plannen en dit is een officieel verslag van de asbest-situatie bij jou thuis. Zorg er wel voor dat het inventarisatiebedrijf gecertificeerd is door Ascert en dat ze het SC-540 certificaat kunnen laten zien.
Stap 3: zelf het asbest verwijderen of uitbesteden?
Er zijn enkele situaties waarin je zelf je asbest mag verwijderen. Hier zijn wel strenge regels voor en deze vraag je op bij je gemeente. Door dit zelf te doen kun je geld besparen, maar dit is in geen geval makkelijk te noemen. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde richtlijnen volgen met betrekking tot het verwijderen van het asbest, het verpakken en het afleveren ervan. In de onderstaande situatie mag je dit zelf doen.
- Het betreft hechtgebonden asbest.
- Het hechtgebonden asbest is niet vastgelijmd.
- Bij verwijderen hoeft het hechtgebonden asbest niet te worden beschadigd.
- Er is niet meer dan 35 vierkante meter hechtgebonden asbest te verwijderen.
Stap 4: een sanering inplannen
Heb je besloten om de klus uit te besteden, dan is het tijd om een saneringsbedrijf aan te wijzen. Ook hier weer is een erkenning van Ascert verplicht en moet het bedrijf een geldig SC-530 certificaat kunnen laten zien. Er zijn in Nederland ongeveer 300 gecertificeerde bedrijven die asbest mogen verwijderen en dit is dus zeer streng geregeld. Alleen een gecertificeerd bedrijf werkt volgens de legitieme, milieutechnische en arbeidscorrecte regels die ze zijn opgelegd. Zoek dus een aantal bedrijven uit jouw omgeving op die in orde zijn en benader deze voor een offerte. Hier moet je ook je inventarisatierapport bij gebruiken. De meeste bedrijven hanteren min of meer dezelfde prijzen, maar je kunt de offertes wel gebruiken om het goedkoopste voorstel aan te wijzen en het beste dienstenpakket te ontvangen. Zo lang het bedrijf gecertificeerd is zal je sanering echter vakkundig en kwalitatief worden uitgevoerd.
Stap 5: de sanering kan plaatsvinden
Je hebt een gecertificeerde asbestsaneerder aangewezen en de klus is ingepland. Jij kunt nu verder weinig doen behalve de werkzaamheden overlaten aan de specialisten. Zorg ervoor dat je vrij hebt van je werk en dat je het asbest goed bereikbaar maakt door op te ruimen en meubilair aan de kant te schuiven. Eventueel regel je oppas voor je kinderen, want dit is niet echt een geschikte omgeving voor hen. Het is ook altijd erg verstandig om met de buren te praten over je asbest. Vooral als je in een wijk woont met huizen die tegelijkertijd gebouwd zijn is de kans groot dat deze allemaal asbest bevatten. Tijdens de sanering blijf je van de werkzaamheden weg en volg je de instructies van de saneerders nauw op. Naderhand bespreken jullie het resultaat, betaal je de eindfactuur en kun je beginnen met het inplannen van de werkzaamheden om alles weer te herstellen.
Vergelijk offertes
Is het tijd dat jij asbest gaat laten inventariseren en verwijderen? Dan kun je jezelf veel tijd en moeite besparen als je de specialisten aanwijst via onze vergelijkingstool. Je vraagt zo direct offertes op bij betrouwbare en gecertificeerde asbestbedrijven. Je kunt zo de beste specialist aanwijzen en het goedkoopste voorstel accepteren.