Vermoed jij dat er asbest aanwezig is op je erf of in je woning, dan kun je hier het beste zo snel mogelijk actie op ondernemen. Niet alle soorten asbest zijn direct schadelijk, maar er is altijd een potentieel risico en dat neem je natuurlijk niet. Je kunt de onderstaande checklist gebruiken om de sanering in gang te zetten en om er zorg voor te dragen dat je niets vergeet.
Inhoud van dit artikel:
Check 1: is er asbest aanwezig in je woning?
Asbest is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Er zijn soorten asbest die je er zo uitpikt en anderen waarvan je dit nooit had verwacht. Er zijn enkele gevallen waarin je zelf asbest aan kunt proberen te vertonen of waarin de kans dat je asbest hebt groot is.
- Je woning is gebouwd tussen 1945 en 1994.
- Je woont in een wijk met soortgelijke huizen en de buren hebben asbest gevonden.
- Golfdaken van asbest:
- Zijn grijs.
- Bevatten veel mosgroei.
- Hebben een ruw oppervlak.
- Hebben golven van ongeveer 10 centimeter breed.
- De één na laatste plaat bevat de letters AT, CAV of NF.
- Als je met een schroevendraaier op de harde plaat tikt klinkt het alsof je op een schoolbord tikt. Dit is hechtgebonden asbest.
- Niet-hechtgebonden asbest:
- Brokkelt af.
- Wordt vaak als isolatiemateriaal gebruikt.
Check 2: een asbestinventarisatie inplannen
Als je het vermoeden hebt dat er asbest in je woning aanwezig is dan kun je dit wel of niet laten bevestigen door middel van een inventarisatie. Er zijn dan drie onderzoeken die je uit kunt laten voeren en die allen geschikt zijn voor verschillende doeleinden.
- Onderzoek type O: er wordt met het blote oog gekeken of er asbest aanwezig is. Dit kun je laten doen als je een woning wilt kopen of als je zelf het asbest wilt gaan verwijderen. Moet je sloopwerken uit laten voeren of wil je een professionele asbestsanering inplannen, dan is dit niet voldoende.
- Onderzoek type A: dit is een inspectie en je krijgt hierna een rapport waarop alle asbesthoudende materialen exact in kaart zijn gebracht. Ook wordt er een plan van aanpak voorgesteld wat betreft de sanering van het asbest. Dit is alleen voor direct waarneembaar asbest en niet voor asbest dat zich bijvoorbeeld in de muren of in de schoorsteen bevindt. Als dit toch wordt vermoedt, dan moet je een onderzoek type B laten uitvoeren.
- Onderzoek type B: tijdens dit onderzoek wordt het asbest dat niet zichtbaar is aangetoond. Er zullen dus sloopwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt gedaan als gevolg van de resultaten van onderzoek type A.
Check 3: een asbestinventarisatiebedrijf vinden
De inventarisatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. In Nederland zijn er ongeveer 300 bedrijven die dit voor je mogen doen. Zoek daarom een aantal bedrijven uit je omgeving op en controleer de certificeringen. Als deze in orde zijn, dan kun je het goedkoopste bedrijf uitkiezen. De certificeringen die verplicht zijn voor een asbestinventarisatie zijn:
- SC-540: dit is het certificaat waarmee een bedrijf asbestinventarisaties mag uitvoeren.
- DIA: de cursus Deskundig Inventariseerder Asbest moet succesvol zijn afgerond door degene die je asbest komt inventariseren.
- NEN 2991: de asbestinventarisatie zelf moet volgens deze Nederlandse Norm worden uitgevoerd.
- Ascert: dit is de stichting die de bedrijven die met asbest werken certificeert. Deze certificering is verplicht en na te trekken online.
Check 4: zelf doen of uitbesteden?
Nu je asbest in kaart is gebracht kun je jezelf afvragen of je het asbest zelf wilt weghalen of dat je dit wilt uitbesteden. Er zijn enkele situaties waarin je het asbest zelf mag verwijderen en afvoeren. Dit is wel aan strenge eisen gebonden en deze kun je opvragen bij de gemeente. In onderstaande situatie mag je dit doen en dat bespaart je natuurlijk geld.
- Het asbest dat je verwijdert is hechtgebonden asbest.
- De hoeveelheid hechtgebonden asbest is niet meer dan 35 m2.
- Het asbest is niet vastgelijmd.
- Tijdens het verwijderen kan het asbest niet beschadigen.
- Het asbest moet luchtdicht worden ingepakt, met 2 lagen folie van 0,1 millimeter dik en onder vermelding van asbesthoudende materialen.
Check 5: een saneringsbedrijf aanwijzen
Naar aanleiding van je inventarisatie kun je er dus ook voor kiezen om een bedrijf aan te wijzen voor het saneren van je asbest. Ook hier gelden weer strenge regels wat betreft de certificeringen die een bedrijf moet hebben. Zoek daarom weer een aantal bedrijven uit jouw omgeving op, controleer deze certificeringen en zoek het bedrijf dat de beste prijzen hanteert. Over het algemeen zullen deze niet erg uiteen lopen. De certificeringen waar je naar op zoek moet gaan zijn:
- SC-530: dit certificaat is verplicht als asbest verwijderd moet worden. Bedrijven met dit certificaat doen dit op een legitieme, milieutechnische en arbeidscorrecte manier.
- DAV: de cursus Deskundig Asbest Verwijderaar moet verplicht worden gevolgd voordat iemand asbest mag gaan saneren.
- DTA: de cursus Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering moet door de toezichthouder die tijdens de sanering aanwezig is zijn afgerond.
- Ascert: deze stichting certificeert de bedrijven die asbest inventariseren of verwijderen. Hier moeten ze dan dus officieel bij zijn aangesloten voordat een bedrijf met asbest mag werken.
Check 6: de sanering
De sanering van je asbest kan nu plaatsvinden en dit zijn werkzaamheden waar je het beste zo ver mogelijk van verwijderd blijft. Je kunt enkele taken verrichten.
- Spreek met de buren over je asbest. Er is een grote kans dat zij ook asbest hebben als jullie woningen tegelijkertijd gebouwd zijn.
- Zorg ervoor dat de saneerders goed bij het asbest kunnen door op te ruimen en grote voorwerpen aan de kant te schuiven.
- Regel vrij van je werk.
- Regel opvang voor je kinderen.
- Laat de sanering uitvoeren.
- Bespreek het resultaat.
- Betaal de eindfactuur.
Vergelijk offertes
Je kunt hier je inventariseerder en saneerder vinden door onze vergelijkingstool te gebruiken en offertes op te vragen.