Een aanbouw is een extra ruimte die aan je woning wordt geplaatst en die je via een deur kunt betreden. Je kunt hier een slaapkamer van maken als je je gezin wilt uitbreiden, of je kunt er een bijkeuken, een garage of een keuken laten bouwen. De mogelijkheden met aanbouwen zijn eigenlijk eindeloos en dat geeft je veel vrijheid. Als jij extra ruimte nodig hebt en een extra kamer wilt creëren in jouw woning, dan kan een aanbouw de beste optie voor je zijn. De onderstaande voor- en nadelen kunnen je helpen bij het formuleren van je beslissing.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen van een aanbouw
Het laten plaatsen van een aanbouw heeft natuurlijk een aantal voordelen. Deze voordelen zijn tegelijkertijd de redenen waarom je in eerste instantie een aanbouw overweegt. Lees daarom het volgende rijtje door.
- Meer ruimte: door een aanbouw te laten plaatsen aan je woning zal je meer ruimte creëren. Deze extra kamer kun je gebruiken zoals je wilt en zoals jouw situatie dat op dit moment nodig heeft.
- Meerwaarde woning: een woning met een groter oppervlak is meer geld waard. Door een aanbouw te plaatsen zal je woning dus in waarde stijgen. Zorg er wel voor dat je nieuwe indeling logisch is en dat de aanbouw wat toevoegt hieraan. Anders kan dit net zo goed een afknapper zijn.
- Handig: met een extra kamer bij je woning kun je eindelijk een bijkeuken maken waar je de was kunt doen, kunt vouwen en kunt strijken zonder dat de woonkamer vol kleding komt te liggen. Ook kun je een garage maken, zodat je in de winter niet meer hoeft te krabben en kun je een tweede badkamer laten plaatsen om wachtrijen in de ochtend te voorkomen.
- Vergunningsvrij: het is mogelijk om je aanbouw vergunningsvrij te laten plaatsen. Hiervoor moet deze wel aan een aantal voorwaarden voldoen, dus dit vraag je het beste goed na bij je gemeente. Een aanbouw aan de voorkant van de woning heeft bijna altijd wel een vergunning nodig, maar aan de achterkant zijn er voldoende opties om vergunningsvrij te bouwen.
- Veel mogelijkheden: een aanbouw kun je in de breedte laten bouwen, maar ook de hoogte in. Er zijn aanbouwen van twee verdiepingen, bijvoorbeeld waarmee je twee kamers aan je woning toevoegt. Als je voor een aanbouw kiest heb je een groot aantal mogelijkheden en ben je eigenlijk alleen afhankelijk van een vergunning, van de beschikbare ruimte en van je eigen budget.
- Betere indeling: als laatste kun je met een aanbouw je indeling in huis verbeteren en dit is iets waar een architect en een aannemer je goed over kunnen adviseren. Plaats een keuken in je nieuwe aanbouw, bijvoorbeeld en je kunt een kleine woonkamer aanzienlijk vergroten. Daarnaast maak je jouw woning uniek vergeleken met de andere woningen in je wijk, wat betekent dat deze gemakkelijker te verkopen zal zijn.
De nadelen van een aanbouw
Deze voordelen zijn natuurlijk erg overtuigend en kunnen je direct overhalen om nu een aannemer op te bellen en de werkzaamheden in te plannen. Wees echter liever wat minder impulsief en neem ook de nadelen mee in je redenering. Het kan zijn dat deze toch betekenen dat je de werkzaamheden beter nog even uitstelt.
- Duur: het plaatsen van een aanbouw is duur. Voor 15 vierkante meter extra ruimte kun je gemakkelijk rekenen op €20.000. Er zijn manieren waarop je je aanbouw goedkoper kunt realiseren, maar dan zal je eigenlijk altijd ergens op moeten inleveren.
- Afgesloten: als je een kamer groter wilt maken, bijvoorbeeld de keuken of de woonkamer, dan is een aanbouw niet de beste keuze. In veel gevallen zal je deze namelijk in eerste instantie niet zien, tenzij je de deur doorgaat. Voor een extensie van een gedeelte van je woning laat je een uitbouw plaatsen in plaats van een aanbouw.
- Overlast: tijdens de werkzaamheden zal je te maken krijgen met aardig wat overlast. Eerst moeten de funderingen worden geplaatst en daarna moet de aanbouw worden neergezet. Dit is geen kleine klus en er zullen voor een aantal dagen, zo niet weken, onbekenden rondom je woning aanwezig zijn. Dit zal je dagelijkse ritme aanzienlijk verstoren en ook de buren kunnen hier last van hebben.
- Langdurig proces: het gehele proces van begin tot eind voor het laten plaatsen van een aanbouw is lang. Je moet het ontwerp maken, de bouwtekeningen moeten worden gemaakt, de vergunning moet worden aangevraagd, de funderingen moeten worden gelegd enzovoorts. Hier kan gemakkelijk een half jaar overheen gaan en soms meer. Kies je voor een prefab aanbouw, dan kan alles sneller worden gerealiseerd, maar dat neemt niet weg dat je ook dan moet beschikken over een flink staaltje geduld.
Vergelijk offertes
Eén van de eerste stappen die je zet richting de aanschaf van een aanbouw is het onderzoeken van de markt. Hiervoor kun je het beste een aantal offertes opvragen bij verschillende betrouwbare bedrijven. Onze vergelijkingstool kan dit voor je doen, zodat jij ook snel de beste deal kunt vinden en kunt beginnen met het maken van je plannen.