Het al dan niet laten plaatsen van een aanbouw aan je woning is een grote beslissing. Je gaat dan een periode tegemoet waarin veel gepland moet worden en waarin je veel beslissingen zal moeten maken. Daarom heeft een dergelijke klus altijd baat bij een goed stappenplan en wij hebben deze alvast voor je samengesteld.
Inhoud van dit artikel:
Check 1: naar de gemeente
Eén van de eerste dingen die je kunt doen is naar de gemeente gaan en vragen over de regelgeving omtrent het plaatsen van een aanbouw. Is er bijvoorbeeld een vergunning nodig en wat zijn de voorschriften als je vergunningsvrij wilt bouwen? Hoe verloopt de aanvraag en hoeveel tijd gaat er overheen voordat je een antwoord krijgt? Verzamel alle informatie over aanbouwen en vergunningen en vraag jezelf af of je wilt proberen vergunningsvrij te bouwen of dat je een aanbouw wilt laten plaatsen die een vergunning nodig heeft.
Check 2: prefab of maatwerk?
Voordat je een leverancier of aannemer aan gaat wijzen voor je nieuwe aanbouw is het geen slecht idee om jezelf af te vragen of je een prefab aanbouw aan wilt schaffen of dat je deze op maat wilt laten maken. Je kunt dan de mogelijke bedrijven alvast filteren en zo de opties verkleinen.
- Prefab: en prefab aanbouw wordt in de fabriek gemaakt, opgebouwd en vervolgens bij jou op locatie neergezet. Dit is goedkoper en aanzienlijk sneller, maar je hebt ook minder vrijheid wat betreft het ontwerp van je aanbouw.
- Maatwerk: een op maat gemaakte aanbouw is duurder en het proces is van het begin tot eind aanzienlijk langer. Je gaat samen met een architect jouw ideeën vertalen naar een ontwerp en je krijgt dus exact de aanbouw die je voor ogen had.
Check 3: een aannemer of leverancier vinden
Prefab aanbouwen koop je meestal direct bij de leverancier. Zij nemen je dan verder alles uit handen en het enige wat je hoeft te doen is het ontwerp te bepalen en je aanbouw te bestellen. Ga je voor een op maat gemaakte aanbouw, dan zal je waarschijnlijk een aannemer nodig hebben die de leiding neemt over de werkzaamheden. Het is in beide situaties een goed idee om een vergelijking te maken van de bedrijven die je hiervoor kunt gebruiken. Benader een aantal leveranciers en/of aannemers en vraag ze om een offerte voor je te maken. Uiteraard zal dit nog niet het uiteindelijke voorstel zijn, want dat moeten jullie samen nog exact invulling geven. De offertes die je ontvangt vergelijk je met elkaar en dan kijk je bijvoorbeeld naar de garantieregeling, de keurmerken, de kwaliteit van de materialen, de voorgestelde diensten, de prijs en de vakkundigheid van het bedrijf in kwestie. Het bedrijf dat je het beste voorstel doet voor de meest geschikte prijs is dan de winnaar.
Check 4: samen afspraken maken
Nu je een aannemer of leverancier gevonden hebt kun je beginnen met het invullen van de plannen. Je stelt samen je nieuwe aanbouw samen en bepaalt exact hoe deze eruit moet komen te zien. Denk dan aan de afmetingen, de uitvoering, het dak, de vloer, de fundering, de ramen, de deuren, het stucwerk, noem maar op. Uiteindelijk houd je hier dan een plan aan over en kun je exact zien hoeveel het gaat kosten om jouw aanbouw te laten plaatsen. De plannen worden omgezet in bouwtekeningen, je kunt je vergunningsaanvraag gaan indienen en een datum prikken over wanneer de werkzaamheden kunnen gaan beginnen.
Check 5: enkele voorbereidingen treffen
Waarschijnlijk gaat er nog aardig wat tijd overheen voordat de werkzaamheden zullen beginnen. Een vergunningsaanvraag kan gemakkelijk een paar maanden duren en tot die tijd hoef je niet met je duimen te draaien. Je kunt allereerst vrij vragen van je werk en eventueel onderdak regelen voor jezelf, je gezin en/of je huisdieren. Ook kun je de plek waar gewerkt moet worden alvast leeghalen. Mogelijk zal je meubilair of andere bezittingen in de opslag moeten doen, maar dit is afhankelijk van de werkzaamheden die je inplant. Ook zal er alvast een fundering worden gelegd, want dit moet eerst drogen voordat de aanbouw kan worden geplaatst. Je legt je persoonlijke- en waardevolle bezittingen buiten het zicht en je bent klaar voor de werkzaamheden.
Check 6: tijdens de plaatsing
Terwijl de werkzaamheden in volle gang zijn, kun jij enkele taken op je nemen. Natuurlijk bied je netjes een kopje koffie en thee aan. Daarna houd je toezicht en beantwoord je vragen. Je kunt regelmatig even een gesprekje voeren over de voortgang, zodat je snel beslissingen kunt maken en je het budget kunt bewaken. Vraag regelmatig naar de financiële status en betaal de termijnen, indien dit zo was afgesproken. Zorg ervoor dat je exact weet wat er wanneer moet gebeuren en dat je snel kunt inspringen als er problemen ontstaan. Als alles klaar is kun je je voorbereiden op de oplevering.
Check 7: de oplevering
Tijdens de oplevering loop je samen met de architect, de aannemer of de vakman door de aanbouw en controleer je of alles naar wens is. Dit is het moment om samen gebreken aan te wijzen en te laten verhelpen. Controleer het stucwerk, het glas en de vloer. Kijk of de elektriciteit en het water goed zijn aangesloten. Probeer ramen, deuren, kranen, verwarmingen en stopcontacten uit en maak een melding als je denkt dat er iets niet in orde is. Bespreek ook altijd nog even de instructies die je moet volgen, de garantieregeling en de uiteindelijke financiën ten opzichte van het budget. Ga je akkoord, dan kun je de overdrachtsovereenkomst tekenen en is de aanbouw officieel van jou.
Check 8: de laatste taken
Er zijn nu nog enkele taken die je moet verrichten voordat het gehele proces is afgerond. Je hebt bijvoorbeeld vaak nog 3 maanden om gebreken te melden die tijdens de oplevering niet naar voren zijn gekomen. Je zal de eindfactuur ontvangen en indien deze klopt kun je het nog openstaande bedrag betalen.
Vergelijk offertes
Begin je marktonderzoek hier en vind de beste specialisten voor jet plaatsen van jouw aanbouw door van onze vergelijkingstool gebruik te maken.