Steeds meer mensen kiezen voor een houten terras in plaats van een terras van steen. Dit omdat een houten terras een warme, natuurlijke uitstraling heeft die goed past bij een sfeervolle tuin. Daarnaast is hout ook een stuk makkelijker te bewerken dan steen, zodat u makkelijker een terras kunt plaatsen dat precies voldoet aan het plaatje dat u voor ogen heeft.
Een ander voordeel van een houten terras is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het schoonmaken en onkruidvrij houden van de voegen, iets wat bij een stenen terras vaak een tijdrovende en vervelende klus is.
Inhoud van dit artikel:
Fundering houten terras
Het aanleggen van een houten terras begint bij het plaatsen van een stevige fundering. Hiervoor dient de ondergrond goed vlak geëffend te zijn. Houdt er in verband met de afwatering rekening mee dat er een klein verloop in de ondergrond wordt gebracht. Een daling van 1 cm per meter is hiervoor voldoende.
Voor het maken van een stevige fundering kunt u gebruik maken van oude stoeptegels. Deze dienen als ondergrond waarop de steunbalken komen te rusten. Plaats de stoeptegels op een afstand van maximaal een halve meter van elkaar. Deze afstand kan variëren, afhankelijk van de dikte en lengte van de terrasplanken of –tegels die u wenst te gebruiken.
Voordat u de steunbalken plaatst is het aan te bevelen eerst een laag geotextiel uit te leggen. Geotextiel is waterdoorlatend, zodat regenwater wel gewoon weg kan vloeien, maar is wel dusdanig stevig dat het opkomend onkruid tegenhoudt. Zo voorkomt u dat uw houten terras overwoekerd wordt door ongewenst groen. Hierna kunt u het geotextiel vastklemmen met behulp van de steunbalken. De steunbalken kunnen eventueel gemonteerd worden aan de stoeptegels.
Het terras
De volgende stap is het aanleggen van het daadwerkelijke houten terras. U kunt hiervoor kiezen uit een breed scala aan vormen en houtsoorten. Enkele veelgebruikte soorten zijn hardhouten planken, vlonderplanken en houten terrastegels.
Bij het aanleggen van het terras zijn er wel enkele aandachtspunten. Zo is het erg belangrijk dat de afstand tussen het terras en de bodem tenminste 10 centimeter bedraagt. Dit om er voor te zorgen dat het hout goed geventileerd blijft en dus langer meegaat. Omdat hout gevoelig is voor schommelende weersomstandigheden, en dus krimpt en uitzet, is het ook erg belangrijk een kleine speling tussen de planken of tegels in te bouwen. Denk hierbij aan een afstand van 0,5 tot maximaal 1 centimeter.
De prijs van een houten terras
De kosten van een houten terras zijn vanzelfsprekend belangrijk voor de mensen die dit willen aanschaffen. Omdat het een natuurproduct is, is het in de regel duurder dan het laten leggen van het gangbare stenen terras. Daarnaast zijn de kosten sterk afhankelijk van het soort hout dat gekozen wordt. Meer informatie vindt u op de pagina over de houtsoorten en de bijbehorende prijzen voor een houten terras.
Onderhoud van houten terras
Een houten terras behoeft in principe weinig onderhoud. Uiteraard is het aan te bevelen een nieuw aangelegd terras te bewerken met terrasolie. Deze olie heeft een waterafstotend effect en beschermt daarnaast ook nog eens tegen schimmels. De beste manier van aanbrengen is om de olie in het hout te borstelen.
Een veelgemaakte fout bij het schoonmaken van een houten terras is het gebruik van een hogedrukreiniger. Hoewel het een snelle en effectieve manier van reinigen is raakt een houten terras op deze manier makkelijk beschadigd. Door de hogedrukreiniger worden houtvezels los gespoten, wat leidt tot doffer hout en splinters. Gebruik bij het schoonmaken ook geen bleekmiddelen, aangezien ook deze het hout kunnen doen verkleuren en daarbij ook nog eens slecht zijn voor het milieu.