Een zonneboiler is een duurzame oplossing om water te verwarmen, met deze oplossing zijn er minder fossiele brandstoffen nodig om water te verwarmen. De laatste jaren is de zonneboiler steeds populairder geworden, dit hangt nauw samen met de groter wordende interesse in zo duurzaam mogelijk leven en op deze manier het milieu te sparen. Een bijkomend voordeel is dat de gemiddelde zonneboiler prijs een stuk lager geworden is. Wat ook meehelpt aan de populariteit van deze zonneboiler is dat de energierekening lager wordt wanneer een huishouden gebruikt maakt van een zonneboiler.
Het warme water dat uit de zonneboiler komt is ruim inzetbaar. Het warme water is gewoon te gebruiken voor huis tuin en keuken zaken zoals douchen, koken en schoonmaken. De laatste tijd wordt het warme water uit de zonneboiler ook toegepast de woning te verwarmen, met name vloerverwarming in combinatie met een zonneboiler is zeer geschikt.
De werking van een zonneboiler
De werking is eigenlijk heel simpel. Wanneer er een fles water de hele dag in de zon staat zal het water in het flesje erg warm worden, zeker wanneer dit flesje een absorberende kleur zoals zwart heeft. Een zonneboiler werkt volgens hetzelfde principe. De zonnecollector (meestal op het dak) is eigenlijk 1 lange buis die zigzaggend een oppervlakte bestrijkt. Het omhulsel van deze buis is speciaal gemaakt om zoveel mogelijk zonlicht te absorberen als mogelijk is met als gevolg dat de vloeistof in de buis verwarmd wordt.
De vloeistof dat door de zonnecollector verwarmd is wordt vervolgens naar de boiler verplaatst. De vloeistof die naar de zonneboiler verplaatst wordt blijft binnen het eigen buiscircuit, enkel het materiaal van de buis veranderd in de boiler zodat er zoveel mogelijk warmte van de vloeistof wordt afgegeven aan het water dat in de boiler aanwezig is. Door dit principe wordt het water in de zonneboiler verwarmt. Het water in de boiler kan vervolgens gebruikt worden om te douchen af te wassen of iets anders waar warm water voor nodig is.
Wanneer u de douche open draait om te douchen is het mogelijk dat het water uit de zonneboiler nog niet warm genoeg is om mee te douchen, in dat geval zorgt een naverwarming systeem ervoor dat het water toch de gewenste temperatuur bereikt zodat er lekker gedoucht kan worden. Omdat het water uit de zonneboiler sowieso al een bepaalde temperatuur heeft kost het na verwarmen veel minder energie dan dat koud leidingwater opgewarmd moet worden tot de gewenste temperatuur. Het na verwarmen gebeurt in de CV-ketel, ketels die het NZ label dragen zijn geschikt voor na verwarming. Het NZ keurmerk geeft simpel gezegd aan dat ketels met dit keurmerk om kunnen gaan met een hogere inlaattemperatuur van water dan normale CV-ketels.
Kosten van een zonneboiler
Er zijn veel verschillende fabrikanten die zonneboilers produceren en daarmee net zoveel verschillende soorten prijzen, evenals verschillen in kwaliteit. Om meer te lezen over de prijzen verwijzen wij u naar de pagina zonneboiler prijs en voor het vinden van een betaalbare zonneboiler vindt u de pagina goedkope zonneboiler (klik) tips.
Wel kunnen we wat zeggen over de terugverdientijd. Een zonneboiler is een flinke investering en dus is de vraag wat de terugverdientijd is relevant. De terugverdientijd hangt samen met het aantal mensen in een huis die dagelijks douchen. Bij een gemiddeld Nederlands gezin dat uit 4 personen bestaat is de terugverdientijd ongeveer 4 jaar. Hierbij gaan we er van uit dat elk lid in het gezien elke dag gemiddeld 10 minuten doucht.
Met apparatuur zoals zonneboiler en zonnepanelen wordt je huis een stuk aantrekkelijker voor dieven. Bescherm je huis tegen inbrekers en bescherm je spullen met een beveiligde alarmsystemen.